Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Maan­käy­tön muu­tos­mak­su olisi kuo­lin­is­ku ruuan­tuo­tan­nol­le

Maa- ja metsätalousministeriössä on valmistelussa maankäytön muutosmaksu, joka tarkoittaa maanomistajalle 5 000 euron lisämaksua per raivattu hehtaari. Tämä koskee esimerkiksi peltoja, teitä, voimalinjoja ja kauppakeskuksia, mutta ei asemakaava-alueilta.

Nämä “sakkomaksut” osuvat erityisesti Pohjois-Pohjanmaalle, jossa raivataan eniten Suomessa. Maksumiehinä uudistuksessa ovat viljelijät, jotka raivaavat metsää pelloksi.

Väkisin tulee mieleen onko ruuan tuottajan kurmuuttaminen vastuullista politiikkaa, ja miksi metsän raivaaminen ruuan tuottamiseksi on suurempi synti kuin raivaaminen uudisrakentamista varten?

Ruuan tuottamisen kannattavuus on katastrofaalisella tasolla. Yrittäjätulo maataloudessa laski viime vuonna 16 prosenttia edellisvuodesta.

Vaikka Suomessa omavaraisuus ruuan suhteen on hyvä, siihen ei kannata kuitenkaan tuudittautua. Yli 90 prosenttia Suomeen tulevasta tavaraliikenteestä nimittäin kulkee merireittejä. Jos tilanne Itämerellä kriisiytyy ja merenkulku estyy, ruuan tuonti ulkomailta pysähtyy. Tämän takia ruuan tuottaminen Suomessa on elämän ja kuoleman kysymys.

On järjen köyhyyttä, että kustannukset metsäkadon ja kasvihuonekaasujen torjumisesta kaadetaan suomalaisen tuottajan niskaan. Uudistuksessa puhutaan “aiheuttaja maksaa” -periaateesta. Onko viljelijä siis ruuan tarpeen aiheuttaja? Jossainhan ruoka tulee kuitenkin tuottaa, miksi siis rangaista sen tuottamisesta kotimaassa?

Uudistus on toteutuessaan malliesimerkki kestämättömästä keskittämispolitiikasta, joka heikentää huoltovarmuutta ja lyö kynsille kykyämme huolehtia itsestämme ja itsenäisestä Suomesta. Toivottavasti hallitus ei edistä tätä hanketta.

Joel Taskila

Oulu