Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Löysä liitos palaa hel­pos­ti – Au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mät ai­heut­ta­vat harvoin paloja ja nekin saat­tai­si­vat olla väl­tet­tä­vis­sä, jos asennus tehdään huo­lel­li­ses­ti

Tukes on saanut ilmoituksia puutteista ja standardinvastaisuuksista. Pelastuslaitos tarvitsee palopaikalle saapuessaan nopeasti ajantasaista tietoa rakennuksen jännitteisistä laitteista.

Prisman katolla syntyi melkoiset vahingot Lahdessa 2020, kun hätäkatkaisinrasia alkoi palaa. Aurinkopaneelit eivät syttyneet.
Prisman katolla syntyi melkoiset vahingot Lahdessa 2020, kun hätäkatkaisinrasia alkoi palaa. Aurinkopaneelit eivät syttyneet.
Kuva: Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Sähkön hinta on pilvissä, joten aurinkopaneeleilla on kovasti kysyntää. Normaalisti aurinkosähköjärjestelmä on yhtä turvallinen kuin muutkin sähkölaitteet.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella on ollut aurinkosähköjärjestelmissä vain muutama yksittäinen palonalku.

– Aika harvinaisia ne onneksi ovat, että aurinkosähköjärjestelmistä palo lähtee liikkeelle. Yksittäisen komponentin käryämisiä on saattanut olla, toteaa palotarkastusinsinööri Jarkko Heikkinen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Jokilaaksojen alueella Ylivieskassa kuitenkin sattui vain viikko sitten tulipalo, joka sai alkunsa aurinkosähkölaitteista. Paneelit hankaloittivat myös sammuttajien työtä.

Palotilastoissa aurinkosähköjärjestelmät eivät tosiaankaan nouse erityisesti esiin. Suhteutetaan siis hieman: Pelastusopiston keräämien tilastojen mukaan on rakennuspaloja sattunut Suomessa kuluvana vuonna jo liki 1 130 kertaa. Vuosittain kirjataan parituhatta rakennuspaloa ja rakennuspalovaarojakin lisäksi noin 3 000 kertaa vuodessa.

Aurinkosähköjärjestelmiin liittyviä paloja sattuu noin kymmenen kertaa vuodessa. Pelastusopiston mukaan palo johtuu yleensä kaapelistosta, invertteristä tai muista komponenteista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.