Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lontoon kes­kus­tas­sa ää­ri­oi­keis­to­ak­ti­vis­tit ottivat yhteen ra­sis­min vas­tus­ta­jien kanssa – por­mes­ta­ri kehotti ihmisiä py­sy­mään poissa alueel­ta

Rasismin vastaisia mielenosoituksia järjestettiin eri puolilla Britanniaa lauantaina.


Lontoon keskustassa vastamielenosoittaja loukkaantui lauantaina. Kaupungissa pidettiin rasismin vastainen mielenosoitus, jota varten keskustaan oli tullut myös historiallisten patsaiden ympärille ryhmittäytyneitä vastamielenosoittajia.
Lontoon keskustassa vastamielenosoittaja loukkaantui lauantaina. Kaupungissa pidettiin rasismin vastainen mielenosoitus, jota varten keskustaan oli tullut myös historiallisten patsaiden ympärille ryhmittäytyneitä vastamielenosoittajia.
Kuva: NEIL HALL

Rasismin vastaisia mielenosoituksia järjestettiin eri puolilla Britanniaa lauantaina.

Lontoossa syntyi kahakoita, kun vastamielenosoittajat riensivät suojelemaan maan siirtomaa-aikaan liitettyjä patsaita. Asiasta kertoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Vastamielenosoittajia, joista osa oli äärioikeistoaktivisteja, oli tullut pääkaupunkiin myös muualta maasta. He kertoivat tulleensa suojelemaan Britannian historian symboleita.

Trafalgar Square -aukiolla poliisi erotti kaksi noin sadan hengen ryhmää toisistaan. Toinen ryhmä huusi "black lives matter (mustien elämällä on väliä)" ja toinen huuteli etnistä taustaa loukkaamaan pyrkiviä ilmaisuja.

Osa äärioikeistoprotestoijista heitti ilotulitteita väkijoukkoon. Poliisi pyrki estämään heidän pääsynsä Hyde Parkiin, jossa oli käynnissä enimmäkseen rauhanomainen rasismin vastainen mielenosoitus.

Poliisin mukaan jotkut protestoijista olivat tuoneet aseita mukanaan.

– On selvää, että äärioikeistoryhmät ovat tuoneet väkivaltaa ja häiriöitä Lontoon keskustaan. Kehotan ihmisiä pysymään poissa, Lontoon pormestari Sadiq Khan sanoi Twitterissä.

Protestit alkaneet Floydin kuoleman jälkeen

Amerikkalaisen George Floydin surma poliisin käsissä on johtanut jättimäisiin mielenosoituksiin Yhdysvalloissa ja eri puolilla maailmaa. Floyd kuoli 25. toukokuuta Minneapolisissa, kun valkoinen poliisi painoi polvellaan hänen niskaansa lähes yhdeksän minuutin ajan.

Britanniassa osa rasismin vastaisista ryhmistä päätti olla osallistumatta mielenosoitukseen Lontoossa lauantaina, jotta rauhanomaista protestia ei yhdistettäisi kahakointiin äärioikeiston kanssa. Siksi rasismin vastainen mielenosoitus oli Lontoossa pienempi kuin aiempina päivinä.

Lisäksi esimerkiksi Brightonissa yli tuhat ihmistä osallistui hiljaiseen protestiin.

Patsaita halutaan tärvellä ja suojella

Britanniassa on herännyt protestien vuoksi keskustelu patsaista, jotka liittyvät maan menneisyyteen siirtomaaisäntänä.

Lontoon keskustassa satoja, enimmäkseen valkoisia miehiä seisoi lauantaina entisen pääministerin Winston Churchillin patsaan ja The Cenotaph -muistomerkin, joka on pystytetty ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneille brittiläisille sotilaille, ympärillä.

Churchillin patsas oli laudoitettu, koska viime viikon protesteissa patsaaseen oli spreijattu teksti "Churchill oli rasisti".

Poliisi pyrki pitämään eri mielenosoittajaryhmiä erillään toisistaan.
Poliisi pyrki pitämään eri mielenosoittajaryhmiä erillään toisistaan.

Mielenosoittajat huusivat "Englanti, Englanti" ja lauloivat äärioikeistoaktivisti Stephen Yaxley-Lennonia tukevia lauluja.

– Kulttuurini on hyökkäyksen alla. Tämä on minun kulttuuriani ja minun englantilaista historiaani: miksi Churchill pitäisi laudoittaa? Miksi Cenotaphia vastaan hyökätään? Se ei ole oikein, sanoi Reutersille David Allen, yksi protestoijista.

Osa rasismin vastustajista vaatii kyseenalaistamaan Churchillin perinnön: vaikka hän oli voittamassa natsi-Saksaa, hänellä oli heidän mukaansa rasistisia ja antisemitistisiä näkemyksiä.

Viime viikonloppuna Bristolissa mielenosoittajat riipivät orjakauppaaja Edward Colstonin patsaan irti ja heittivät satamavesiin. BBC:n mukaan pari päivää sitten kaupungin hallinto onki patsaan takaisin maalle. Patsas vietiin salaiseen paikkaan ennen kuin se pannaan uudestaan näytteille museossa.

1600- ja 1700-luvuilla elänyt Colston on antanut nimensä Britanniassa muun muassa kouluille, jotka nyt pohtivat nimen muuttamista protestien vuoksi.

Pariisissa poliisi esti mielenosoittajia kulkemasta keskustan halki

Rasismin vastaisia mielenosoituksia pidettiin lauantaina eri maissa, kuten Pariisissa, Zürichissä ja monissa kaupungeissa Australiassa.

Rasismin vastaiseen protestiin osallistunut kiisteli poliisin kanssa Lontoossa.
Rasismin vastaiseen protestiin osallistunut kiisteli poliisin kanssa Lontoossa.

Pariisissa mellakkapoliisi ampui kyynelkaasua, jotta tuhannet rasismin vastaiseen mielenosoitukseen osallistuneet eivät marssisi keskustan läpi.

Protesti oli pääosin rauhanomainen, mutta myöhemmin syntyi kahakoita ja poliisi kehotti lasten kanssa mielenosoitukseen tulleita lähtemään.

Osa mielenosoittajista kiipesi Ranskan tasavaltaa symboloivaan Mariannen patsaaseen.

Ranskassa ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että etenkin vähäosaisimmissa kaupunkilähiöissä maahanmuuttajataustaiset asukkaat voivat joutua poliisin väkivallan kohteeksi, eikä asiaan juuri puututa.