Oulu: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Li­min­gan Ve­si­huol­to ke­hot­taa har­kit­tuun ve­den­käyt­töön: Älä kastele nur­mi­koi­ta, älä pese autoa ve­si­joh­to­ve­del­lä – Oulussa poh­ja­ve­si­ti­lan­ne on vielä vakaa

Vesiyhtiö toivoo verkkosivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa käyttämään mahdollisuuksien mukaan pyykki- ja tiskikoneita vasta iltakymmenen jälkeen.

Harkitulla vedenkäytöllä pyritään turvaamaan talousveden riittävyys. Kuvituskuva.
Harkitulla vedenkäytöllä pyritään turvaamaan talousveden riittävyys. Kuvituskuva.
Kuva: Heikki Uusitalo

Limingan Vesihuolto on antanut varsin poikkeuksellisen kehotuksen asiakkailleen. Vesiyhtiö kehottaa ihmisiä harkittuun vedenkäyttöön.

Harkitulla vedenkäytöllä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, ettei piha-alueita ja nurmikoita kastella tai autoja pestä vesijohtovedellä.

Lisäksi vesiyhtiö toivoo verkkosivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa käyttämään mahdollisuuksien mukaan pyykki- ja tiskikoneita vasta iltakymmenen jälkeen.

Harkitulla vedenkäytöllä pyritään varmistamaan talousveden ja vesijohtoverkoston vedenpaineen riittävyys.

Tilanteeseen on jouduttu pohjaveden pintojen laskun vuoksi. Pitkät sateettomat jaksot sekä lämmin kesä ovat aiheuttaneen pintojen laskua.

Kevään sulamisvesiäkään ei juuri ollut tänä keväänä. Lisäksi sulamisvesien ajankohta sijoittui tällä kertaa helmikuulle eli pari kuukautta normaalia aieemmin.

Uutta pohjavettä ei muodostu, kun pitempiaikaisia sateita ei ole ollut eikä ennusteiden mukaan sellaisia ole lähiaikoina luvassa.

Esimerkiksi Forecan sääennusteen mukaan Limingassa paistaa aurinko tulevina päivinä ja lämpötila nousee hellerajan yläpuolelle. Lauantaille luvataan ukkosta, mutta tuolloinkin sademäärä jää ennusteen mukaan varsin vähäiseksi.

Pohjavesitilanne näyttää hyvältä Oulussa

Pohjavesivarannot ovat riittäneet kohtuudella Oulun kaupungin alueella, kertoo Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäki. Oulun Vesi ei ole antanut kehoitusta veden käytön säännöstelemiseen, mutta tilannetta seurataan.

– Varannot muuttuvat pitkässä syklissä, eikä yksi kuiva kausi näy siinä vielä. Jos koko kesän sademäärät jäävät normaalista alemmaksi pitkällä jaksolla, se alkaa näkymään. Pohjavesivarannot eivät ehdy nopeasti, mutta jos niin käy myös palautumisessa kestää aikaa, Lähdemäki kertoo.

Lähdemäen mukaan pohjaveden varannoissa Oulun alueella näkyy yhä vanha kuntajako, eli alueilla on omat vedenottamonsa. Akuuttia ongelmaa veden riittävyydessä ei ole vielä näkynyt millään alueella. 

Suurimmalla osalla alueista kulutus on pysynyt normaalissa tasossa, mutta Kanta-Oulun alueella vettä kului kevään aikana tavallista vähemmän, kun monet palvelut olivat suljettuna.

– Jos kesä jatkuu samaan malliin, niin se lisää vedenkulutusta, kun pihoja joudutaan kastelemaan. Veden kulutus kasvoi esimerkiksi kesällä 2018, kun oli todella kuivaa, Lähdemäki arvioi.

Uutista päivitetty 22.6.2020 kello 17.52: Lisätty tietoja pohjavesitilanteesta Oulun kaupungin alueella.