Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Kolumni: Lapsi ihol­la­ni laski tes­to­ste­ro­ni­ta­so­ja­ni nuorena isänä ja jää­kiek­koi­li­ja­na

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Lii­ken­ne­tur­va: nel­jän­nes au­toi­li­jois­ta ei näytä vilkkua lii­ken­neym­py­räs­sä, pyö­räi­li­jöil­lä­kin paljon pet­rat­ta­vaa

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Kuva: Risto Pikkupeura

Liikenneturvan seurannan mukaan 85 prosenttia autoilijoista käyttää vilkkua kääntyessään risteyksessä. Liikenneympyrässä vilkkua näyttää 75 prosenttia autoilijoista, Liikenneturva tiedottaa.

Liikenneturva seuraa vuosittain suuntamerkin käyttöä havainnoimalla liikennettä. Tänä vuonna seurannassa mukana oli noin 8700 kääntymistä risteyksessä ja noin 7700 kääntymistä liikenneympyrässä. Suuntamerkki lasketaan näytetyksi, vaikka se ei tapahtuisikaan hyvissä ajoin ennen kääntymistä.

– Liikenneympyrässä vilkun käyttö on ollut vuodesta toiseen heikompaa kuin risteyksessä käännyttäessä. Liikenneympyrä ei tilanteena poikkea mitenkään muista risteyksistä: aikeesta muuttaa ajosuuntaa kerrotaan muille näyttämällä vilkkua, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen toteaa.

– Suuntamerkki on olennainen osa viestintää tien päällä. Sillä kerrotaan muille liikkujille omista aikeista ja annetaan näin toisille aikaa ja tilaa toimia. Se voi säästää myös turhilta jarrutteluilta sekä vaaratilanteilta.

Pyöräilijöistä suuntamerkkiä näytti vain murto-osa

Seurannassa havainnoitiin myös pyöräilijöiden suuntamerkin näyttämistä. Vain joka kymmenes noin 3300 pyöräilijästä toimi tässä liikennesääntöjen mukaisesti.

Tiedotteessa muistutetaan, että pyörä on ajoneuvo ja pyöräilijä ajoneuvon kuljettaja. Asia on melko hyvin tiedossa: liikenneturvan viimekeväisen kyselytutkimuksen mukaan 86 prosenttia vastanneista tiesi tämän. Tien päällä tietämys ei kuitenkaan suoraan näy.

Pyöräilijä voi ilmaista kääntymisaikeet käsimerkillä tai erikseen kypärään tai pyörään asennettavilla vilkuilla.

– Pyöräilijöidenkin olisi hyvä viestiä enemmän omista aikeista muille liikkujille, ja suuntamerkin näyttäminen on yksi helppo tapa tehdä tämä, kommentoi Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.