Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lii­ken­ne­tur­va muis­tut­taa: Näissä ti­lan­teis­sa au­toi­li­jan on väis­tet­tä­vä tien ylit­tä­vää pyö­räi­li­jää – katso ha­vain­nol­lis­ta­vat videot

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan autoilijoiden ja pyöräilijöiden välisistä väistämissäännöistä. 28. elokuuta ja 5. syyskuuta välisenä aikana vietetään valtakunnallista pyöräilyviikkoa.

Tiedotteessa muistutetaan, että sääntöjen noudattaminen on liikenteen vuorovaikutuksen perusta, sillä se auttaa ennakoimaan tapahtumia riittävän ajoissa.

– On hyvä muistaa, että autoilijan lisäksi myös pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja. Kun molemmat ajavat ajoradalla, koskettavat heitä samat säännöt, huomauttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

– Eli esimerkiksi tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta tulevia ja suojatiellä annetaan jalankulkijalle esteetön kulku. Etenkin autoilijan näkökulmasta korostuu myös riittävän tilan antaminen pyöräilijöille ajoradalla.

Näissä tilanteissa autoilija väistää

Kääntyessään autoilijan on väistettävä risteävää tietä ylittäviä.

Tullessaan väistämisvelvoitteesta kertovan liikennemerkin takaa (kärkikolmio, stop-merkki sekä ”väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa” -merkki).

Tullessaan kärkikolmion takaa liikenneympyrään tai poistuessaan liikenneympyrästä.

Kaikkien tulee olla tarkkana

Pyöräilijä väistää autoilijoita kun kyseessä ei ole mikään edellisessä kappaleessa mainituista tilanteista. Pyöräilijä saa tulla ajoradalle myös pyörällä ajaen, muistaen noudattaa liikennesääntöjä.

Lisäksi autoilija väistää pyöräilijää – ja päinvastoin – tullessaan pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta tai muulta vastaavalta tiehen liittyvältä alueelta.

Uudistuneen tieliikennelain myötä pyörätien jatkeen merkitseminen muuttui. Jatkeen tiemerkintää pitäisi käyttää vain silloin, jos autoilijoilla on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus pyöräilijöitä kohtaan.

– Ainakin toistaiseksi kannattaa kuitenkin olla tarkkana pyörätien jatkeen bongailussa, sillä tiemerkinnät eivät vielä hetkeen ole ajan tasalla. Sen sijaan tulee katsoa liikennemerkkejä ja -tilannetta kokonaisuutena, Kalmakoski toteaa.

– Risteyksissä tarvitaan ylipäätään riittävän alhaista nopeutta kaikilta osapuolilta, jotta toiset tienkäyttäjät ehtivät tehdä tarpeelliset havainnot.