Tilaajille

Lef­fa­vie­ras: Do­ku­ment­ti­elo­ku­va nostaa Alvar Aallon Ai­no-vai­mon mer­ki­tyk­sen uudelle tasolle

Oululaisarkkitehti Vesa-Pekka Kiiskiselle Aalto-elokuvan uusi anti liittyi Alvar Aallon ensimmäiseen vaimoon Aino Aaltoon.

Vesa-Pekka Kiiskisen mielestä Aalto-dokumentti tuo hyvin esille sen, kuinka Alvar Aalto pyrki parantamaan ihmisten hyvinvointia ympäristön ja rakennusten kautta. – Hänellä oli iso sydän.
Vesa-Pekka Kiiskisen mielestä Aalto-dokumentti tuo hyvin esille sen, kuinka Alvar Aalto pyrki parantamaan ihmisten hyvinvointia ympäristön ja rakennusten kautta. – Hänellä oli iso sydän.
Kuva: Anssi Juntto

Virpi Suutarin dokumenttielokuva Aalto (Plaza & Star) pureutuu modernismin mestariin Alvar Aaltoon (1898–1976) ja hänen töihinsä eri puolilla maailmaa.

UKI Arkkitehtien arkkitehdille Vesa-Pekka Kiiskiselle Alvar Aallon nimi oli tullut tutuksi jo pikkupoikana. Sittemmin opiskeluaikana Aallon aikaansaannoksia käsiteltiin niin nykyaikaisessa arkkitehtuurissa, yhdyskuntasuunnittelussa kuin muotoiluopinnoissakin.

– Hänen työnsä ovat olleet erittäin monipuolisia ja laajoja kokonaisuuksia. Tänä päivänä yksittäinen arkkitehti vastaa kapeammasta sektorista ja erikoistuu johonkin. Siten arkkitehtitoimistot hallitsevat laajempia kokonaisuuksia, Kiiskinen toteaa.

– Maailmaan on myös tullut niin paljon uutta tietoa ja uusia toimijoita, joten päätökset ovat enemmän demokraattisia. En tiedä, onko tänä päivänä yhden ihmisen mahdollistakaan toimia niin laaja-alaisesti kuin Aalto.

Alvar Aallon ajattelutapa oli uutta hänen aikakaudellaan.

– Alvar halusi inhimillistää ja luoda ihmisen mittakaavaan sopivaa arkkitehtuuria. Hänen sosiaaliset taitonsa, lahjakkuutensa geometriassa ja tilaisuuksiin tarttuminen auttoivat häntä saavuttamaan nopeasti aseman yhtenä maailman johtavista arkkitehdeistä, Kiiskinen tietää.

Kiiskiselle elokuvan uusi anti liittyy Alvar Aallon ensimmäiseen vaimoon Aino Aaltoon.

– Dokumentti on kertomus Alvarin ja Ainon elämästä, rakkaustarinasta, joka nostaa etenkin Ainon merkityksen Alvarin elämässä uudelle tasolle, hän sanoo.

– Alvarin ja Ainon suunnittelemat astiat ja kalusteet edesauttoivat heitä tunnettuuden rakentamisessa. Kalustetuotannosta saadut palkkiot olivat heidän tukensa ja turvansa sota-aikojen jälkeen, ja ne mahdollistivat toisinaan myös Alvarin boheemin elämäntyylin.

Jos elokuvaan olisi vielä voinut toivoa jotain lisää, niin Kiiskinen olisi kuullut mielellään Aallon lapsuudesta.

– Alvarhan oli lapsesta asti kova piirtämään. 18 vuoden iässä hän oli jo oikein edistyksellinenkin piirtäjä. Hänen isänsähän oli maanmittausinsinööri, ja sitä kautta hän oli varmaan oppinut jo nuorella iällä käsittelemään erilaisia mittakaavoja ja perspektiivejä.

Aalto

Ohjaus Virpi Suutari

Anssi Juntto  ***

Juhani Nurmi  –

Tero Vainio  ***

Kati Valjus  –

Vesa-Pekka Kiiskinen  *****

Keskiarvo  ****