Mainos

Lasten liik­ku­mat­to­muus huo­let­ti, joten Rus­ko­tun­tu­ri jakoi kau­si­kor­tit Oulun eka­luok­ka­lai­sil­le: ”Tär­kein teh­tä­väm­me on saada ihmiset liik­ku­maan”

Ruskotunturia kipparoiva Kalle Kyhälä näkee paikallisten, etenkin lasten ja nuorten, liikuttamisen lähirinteen tärkeimmäksi tehtäväksi. Tavoite on olla arkikäyttöön sopiva lähiliikuntapaikka paitsi lapsiperheille, myös tiiviisti harjoitteleville laskijoille.

Toimitusjohtaja Kalle Kyhälä on työskennellyt Ruskotunturilla sen perustamisesta saakka. Hänen mukaansa Ruskotunturin tärkein tehtävä on saada paikalliset lapset ja aikuiset liikkumaan
Toimitusjohtaja Kalle Kyhälä on työskennellyt Ruskotunturilla sen perustamisesta saakka. Hänen mukaansa Ruskotunturin tärkein tehtävä on saada paikalliset lapset ja aikuiset liikkumaan

Talvi on alkanut lähes nikottelematta kylmissä ja lumisissa merkeissä. Se nostaa hymyn Ruskotunturin toimitusjohtaja Kalle Kyhälän huulille.

”Rinteet on saatu auki kuukauden etupeltoon oletetusta. Olimme 1,5 viikkoa edellä edellistä ennätyssyksyä. Se lupailee pitkää laskukautta”, Kyhälä myhäilee.

Eheän ja pitkän laskukauden varmistamisessa suurena apuna on tykkilumi, jonka avulla rinteet saadaan auki nopeammin kuin luonnonlumella.

”Tykkilumi on myös niin tiivistä, että se kestää paremmin suojasäätä kuin luonnonlumi. Rinteet voidaan siis pitää auki pienistä vesisateista tai suojapätkistä huolimattakin”, Kyhälä valaisee.

Lähirinne liikuttaa paikallisia

Suotuisasti alkanut laskukausi on jo Ruskotunturin 10:s. Kyhälä on työskennellyt laskettelukeskuksessa sen perustamisesta, vuodesta 2013, alkaen. Hiukan myöhemmin hän otti myös vetovastuun lähirinteestä.

Idea lähilaskettelukeskukseen lähti Kyhälän mukaan siitä, ettei Oulussa ollut koskaan ollut vastaavaa – ainakaan Ruskotunturin mittakaavassa. Näin siitäkin huolimatta, että likipitäen kaikissa suurissa kaupungeissa oli lähikeskuksensa ja että oululaiset olivat innokkaita laskijoita.

”Oululaiset ovat kyllä tottuneet laskemaan, kun pohjoisessa keskuksia riittää. Jo omilta kouluajoiltakin muistan sen, kuinka bussit pakkautuivat täyteen nuorista, jotka lähtivät viikonloppuisin isoihin keskuksiin laskettelemaan. Aidosta tarpeesta tämä idea siis lähti”, Kyhälä muistelee.

Kymmenen vuoden ajan Oulun seudun asukkaat ovat ottaneet ilon irti lähitunturistaan, mikä on osoittanut perustamisen aikaiset arvelut lähirinteen tarpeesta oikeiksi.

Ruskotunturin kahviota laajennettiin vuonna 2018 yhdessä välinevuokraamon laajennuksen kanssa.
Ruskotunturin kahviota laajennettiin vuonna 2018 yhdessä välinevuokraamon laajennuksen kanssa.

Juhlakausikin starttasi vilkkaasti, kun heti avauspäivänä rinnevierailijoita oli kolmisen sataa. Kyhälä toteaa lukeman olevan lupaileva, sillä marraskuu ei varsinaisesti vielä ole kuuminta sesonkia.

”Toisinaan kuulee ihmettelyä, että käykö täällä oikeasti porukkaa. Siihen voi tyynesti vastata, että kyllä huippupäivinä sellaiset 400–500 rinnevierailijaa plus taustajoukot ja muut hengailijat päälle. Siinä on jo vilskettä ja kapasiteettikin kovassa käytössä”, Kyhälä niputtaa.

Laskettelukeskuksen ensimmäisen vuosikymmenen aikana on ehditty myös ottaa tuntuvia kehitysaskelia, kun vuonna 2018 laajennettiin kahvilaa ja välinevuokraamoa. Erityisen näkyvää on ollut myös panostus parkkeihin reileineen ja hyppyreineen.

”Panostus parkkien rakentamiseen ja huoltamiseen on kolminkertaistunut alkuajoista. Parkkilaskijat ovat vaativampia kuin ennen, ja hyvä niin. Olosuhteiden on oltava kunnossa, ja siksi ilomielin vastaamme näihin odotuksiin.”

Matalan kynnyksen harrastuspaikka

Kiimingistä kotoisin olevalle ja siellä yhä asuvalle Kyhälälle laskettelukeskuksen pitäminen ei ole vain liiketoimintaa, vaan liikunnan ja mieleisen harrasteen tarjoaminen kotikulmien asukkaille – erityisesti lapsille ja nuorille – on hänelle sydämen asia.

”Tärkein tehtävämme on saada ihmiset ulkoilemaan ja liikkeelle jollain muotoa, ja laskettelu on etenkin lapsiperheille hyvä yhteinen tekeminen. Kokemukseni mukaan moni lapsi tykkää viilettää vauhdilla alamäkeen. Siinä motoriikkakin kehittyy”, Kyhälä naurahtaa

Rinteiden lumetus ja avaaminen vaatii paljon työtä. Silloin ei titteleitä katsota, vaan toimitusjohtajakin tekee töitä kädet lumessa. Kaikkinensa kauden mittaan lähikeskuksessa työskentelee noin 20 ihmistä, kun vakihenkilöstö ja kausityöntekijät lasketaan mukaan.
Rinteiden lumetus ja avaaminen vaatii paljon työtä. Silloin ei titteleitä katsota, vaan toimitusjohtajakin tekee töitä kädet lumessa. Kaikkinensa kauden mittaan lähikeskuksessa työskentelee noin 20 ihmistä, kun vakihenkilöstö ja kausityöntekijät lasketaan mukaan.

Lasten liikuttamiseksi Ruskotunturi jakoi kausikortit kaikille tänä syksynä koulutiensä aloittaneille Oulun ekaluokkalaisille.

”Lasten liikkumattomuudesta on ollut paljon puhetta, ja halusimme omalta osaltamme taistella ilmiötä vastaan. Jos joku lapsi löytää uuden tai jopa ensimmäisen liikuntaharrastuksen tällä tavoin, olemme onnistuneet ponnisteluissamme”, Kyhälä linjaa.

Kyhälä korostaa, että lähellä kotia sijaitsevassa keskuksessa on helppo ottaa ensikontakti lajiin. Ainakin kynnys on matalampi kuin silloin, jos matkaa täytyy taittaa pitkästi ja periltä pitää vuokrata mökkikin.

Harrastuspaikan on löydyttävä läheltä

Juuri siihen Ruskotunturi haluaa ihmiset herättää: lähikeskuksessa piipahtaminen onnistuu niin matalalla kynnyksellä, että laskettelu voisi olla kiinteä osa elämää. Arki- eikä juhlaliikuntaa, jota harrastetaan vain pari kertaa vuodessa.

”Arkena täällä on kyllä tilaa ja rinteet auki kahdeksaan asti, joten miksi täällä ei piipahtaisi useammin, kun aika hyvällä sijainnilla ollaan. Ruskotunturi on tehty arkikäyttöön”, Kyhälä taustoittaa.

Ruskotunturia perustettaessa sen arveltiin kiehtovan ensikertalaisia, lapsiperheitä sekä parkkilaskijoita, ja oletus on Kyhälän mukaan osunut hyvin maaliinsa. Vaativille ja tavoitteellisestikin harjoitteleville parkkilaskijoille lähikeskus on lähes elinehto: harjoittelu on tiivistä ja jopa jokapäiväistä, jolloin harrastuspaikan tulee löytyä läheltä.

Tällaisille treenaajille olennaista ei ole niinkään rinteen mitta, vaan parkin laatu. Laatuun onkin Kyhälän mukaan alusta asti kiinnitetty erityistä huomiota, ja vuosi vuodelta panostusta on edelleen lisätty.

Huomioitavaa on sekin, ettei harrastuspaikka ole vain lunta ja reilejä. Se on tärkeä sosiaalinen ympäristö, jossa paitsi harjoitellaan temppuja, myös solmitaan ystävyyksiä.

”Ruskotunturi on kohtaamispaikka, johon laskuporukat kokoontuvat. Niiden jäsenet voivat olla kotoisin vähän eri puolilta seutua ja ovat ystävystyneet täällä. Tiedän tyyppejä, jotka ovat saaneet täältä kavereita ja tehneet sitten yhteisiä lasketteluretkiä muuallekin”, Kyhälä summaa.

.

Tutustu lähitunturiin

Tutustu tarkemmin 10-vuotiaaseen Ruskotunturiin ja pysy perillä juhlavuoden tapahtumista:

Ruskotunturi.fi

Ruskotunturi Facebookissa

Ruskotunturi Instagramissa