Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Juhlapyhät: Miksi he­la­tors­tai­ta vie­te­tään?

Tilaajille

"Lap­set­kin voivat törmätä netissä vaikka min­kä­lai­seen si­säl­töön, te­loi­tus­vi­deois­ta eläin­por­noon" – ky­syim­me, miten suo­jel­la lapsia somen jär­kyt­tä­vil­tä si­säl­löil­tä

Lastenkin käyttämissä sosiaalisen median palveluissa leviävä itsemurhavideo nosti jälleen keskustelua netin vaaroista. Opastaminen kannattaa aloittaa heti, kun lapsi alkaa tutustua digitaalisiin ympäristöihin.

TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu, etenkin lasten ja nuorten suosima palvelu.
TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu, etenkin lasten ja nuorten suosima palvelu.
Kuva: HAYOUNG JEON

Sosiaalinen media on lapsille paikka muiden joukossa. Siellä solmitaan ja ylläpidetään kaverisuhteita, keskustellaan lapsia kiinnostavista asioista ja saadaan tietoa. Vaaroina ovat kiusaaminen, lapsille haitalliset julkaisut, huijaukset ja seksuaalinen houkuttelu. Aikuisten oma median käyttö ja tuntemus poikkeavat usein paljonkin lasten ja nuorten nettimaailmasta.

Mediakasvatuksen suunnittelija Paula Aalto Mannerheimin Lastensuojeluliitosta, millaisia ajatuksia itsemurhavideon jakaminen lasten käyttämään palveluun herättää?

– Arvelen, että vain pieni osa tällaisista tulee aikuisten tietoon ja ylittää uutiskynnyksen samalla tavoin kuin nyt puheena oleva video. Kyllä lapsetkin voivat törmätä netissä vaikka minkälaiseen sisältöön, teloitusvideoista eläinpornoon. Pelkään, että osa lapsista on jo niin tottunut tuollaiseen, ettei senkään takia kerro niistä vanhemmille. On hyvä, että tästä videosta varoitettiin, mutta niinkin voi käydä, että tällainen kohu saa jotkut etsimään netistä tätä videota.