Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Tilaajille

Ky­syim­me: Vä­hen­tää­kö korona tänä vuonna jou­lu­lii­ken­net­tä? "Kau­pun­kien ulos­me­no­väy­lil­lä voi olla jo­nou­tu­mis­ta ja no­peuk­sien alen­tu­mis­ta"

Koronatilanteen vaikutukset tieliikenteen määriin joulun aikaan ovat sen verran arvaamattomat, että virallista ennustetta liikennemääristä ei tänä vuonna ole edes saatavilla.

Pohjantie on yksi Pohjois-Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä tieosuuksista. Arkistokuva.
Pohjantie on yksi Pohjois-Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä tieosuuksista. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen
Valtion omistama Intelligent Traffic Management Finland Oy (ITM Finland) vastaa tieliikenteen hallinnasta Suomen maanteillä. ITM Finlandin Oulun liikennekeskuksen päällikkö Marika Saarenpää, millaisia liikennemääriä ennakoidaan tämän vuoden joululiikenteeseen?

– Meillä ei tänä vuonna ole ennusteita siitä, paljonko jollakin tiellä tulee olemaan liikennettä. On aika mahdotonta ennustaa, millä tavalla ihmiset noudattavat suosituksia. Joka suunnasta sanotaan, että nyt kannattaa pysyä kotimaisemissa, omassa perhepiirissä ja välttää matkustamista eri elinpiirien alueelle kuten etelästä Lappiin. Suositukset ovat vain suosituksia. Sen voi arvata, että liikennettä olisi vähemmän kuin viime vuonna.

Uutta ennätysvuotta liikennemäärissä ei nyt varmasti odoteta?

– Juu ei, toisin päin. Uskoisin, että ennen varsinaista joululiikennettä kerkiää varmaan vielä tulla monenlaista kehotusta pysyä kotimaisemissa. Sen uskaltaa varmasti sanoa, että nyt ei tule uutta ennätystä joululiikenteen määrissä.