Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ky­syim­me: Ovatko se­nio­rit jumissa kotona? "Moni on jo yli vuoden ollut kotinsa vanki ja koko ko­ro­na-ajan sisällä ja liik­ku­mat­ta."

Ikäihmisten ulkoilu on tabu, eikä siihen tahdo olla aikaa muulloinkaan, arvioi aiemmin kotihoidossa työskennellyt yrittäjä Mira Kontio.

89-vuotias Seija Maikkola (oik.) ja yrittäjä Mira Kontio nauttivat ulkoilusta mukavana kevätpäivänä. Kontio muistuttaa, että ulkoilun ilo kuuluu kaikille.
89-vuotias Seija Maikkola (oik.) ja yrittäjä Mira Kontio nauttivat ulkoilusta mukavana kevätpäivänä. Kontio muistuttaa, että ulkoilun ilo kuuluu kaikille.
Kuva: Pekka Peura

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL selvittää vanhuspalvelujen asiakkaiden hyvinvointia korona-aikana. Maaliskuussa julkaistujen tulosten mukaan 22 prosenttia kertoi viettäneensä sisätiloissa koko korona-ajan ja 32 prosenttia olisi toivonut pääsevänsä liikkumaan ulkona enemmän.

Liikkumattomuus ja ulkoilun puute ovat olleet isoja ongelmia vanhustenhoidossa jo ennen koronaa. Hoitajat ovat olleet pitkään huolissaan siitä, että muun muassa ulkoilusta on jouduttu tinkimään liian pienen hoitajamitoituksen vuoksi, kommentoi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry tiedotteessaan 14. huhtikuuta.

Toimit seniorin helpperinä. Mitä se tarkoittaa, Saara Kolehmainen Helppy Oy:stä?

– Helpperi voi tehdä, mitä sovitaan. Tähän mennessä tehtävät ovat olleet pyykkäämistä, imuroimista ja siisteydestä huolehtimista. Ulkona emme ole vielä käyneet, mutta menemme Ainolan puistoon, kun kevät vähän etenee. Seniorini on ollut onnellinen, että sai ulkoilukaverin ja hän on itsekin motivoitunut ulkoiluun. Häntä ei tarvitse patistella liikkeelle.

Opiskelet myös personal traineriksi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.