Analyysi: Oululla menee juuri nyt har­vi­nai­sen hyvin

Kolumni: Söpöt eläin­vi­deot ke­rää­vät tyk­käyk­siä, mutta harva kantaa huolta tuo­tan­to­eläin­ten oloista

Luitko jo tämän: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan kan­nan­otos­ta Stora Enson Ou­lun-in­ves­toin­tiin syntyi eri­koi­nen soppa

Tilaajille

Ky­syim­me: Mitä op­pi­vel­vol­li­suu­den lai­min­lyön­nis­tä seuraa? – "Ta­voit­tee­na on, että jo­kai­sel­le löy­tyi­si mo­ti­voi­va opis­ke­lu­paik­ka"

Oppivelvollisuus laajeni ja päättyy nyt vasta, kun nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa sitä ennen toisen asteen tutkinnon. Huoltajan vastuu nuoren oppivelvollisuuden täyttymisestä on suuri.

Toisen asteen tutkinto halutaan jokaiselle nuorelle. Oulun normaalikoulun lukiossa tehtiin ryhmätöitä syksyllä 2014.
Toisen asteen tutkinto halutaan jokaiselle nuorelle. Oulun normaalikoulun lukiossa tehtiin ryhmätöitä syksyllä 2014.
Kuva: Leinonen Jukka

Oppivelvollisuutensa laiminlyövä nuori ei saa rangaistusta, mutta huoltaja voidaa tuomita jopa sakkorangaistukseen, jos hän tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta laiminlyö velvollisuutensa huolehtia nuoren oppivelvollisuuden suorittamisesta.

Hallitusneuvos Piritta Sirvio opetus- ja kulttuuriministeriöstä, mitä oppivelvollisuuden laajeneminen tarkoittaa oppilaan kannalta?

– Nuorella on velvollisuus suorittaa perusopetuksen jälkeistä koulutusta siihen asti, kunnes hän täyttää 18 vuotta, ellei hän tätä ennen suorita ylioppilastutkintoa tai ammatillista tutkintoa. Nuorelle tarjotaan nykyistä enemmän ohjausta jatko-opiskelupaikan löytämiseen ja mahdollisissa opintojen keskeyttämistilanteissa. Toisen asteen koulutus muuttuu maksuttomaksi kattaen myös oppimateriaalit ja yli seitsemän kilometrin koulumatkat.