Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kuuden vuoden odotus päät­tyi: Alue­hal­lin­to­vi­ras­to antoi Oulun Vedelle luvan ottaa vettä Vii­ni­vaa­ras­ta

Viinivaaran vedenottolupaa on odoteltu jo pitkään. Arkistokuva.
Viinivaaran vedenottolupaa on odoteltu jo pitkään. Arkistokuva.
Kuva: Torvinen Maiju

Oulun Vesi on saanut luvan ottaa pohjavettä Viinivaaran alueelta. Kiistelty vedenottolupa ehti olla Pohjois-Suomen aluehallintoviraston pöydällä yhteensä kuuden vuoden ajan. Lupahakemus oli laitettu vireille maaliskuussa 2017.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoi tiistaiaamuna, että se on antanut Oulun Vedelle toistaiseksi voimassa olevan vesitalousluvan Viinivaara–Kälväsvaara-pohjavesialueelle, joka sijaitsee Pudasjärven ja Utajärven alueella.

Päätöksen mukaan pohjavettä saadaan ottaa 11 pohjavedenottamosta. Vettä voidaan ottaa vuorokaudessa yhteensä enintään 9 000 kuutiota vuorokaudessa.

Hakemusta vesitalousluvasta ei hyväksytty sellaisenaan, vaan luvassa on rajoitettu pohjavedenottoa hakemuksessa esitetystä määrästä noin 18 prosenttia. Päätöksessä on myös myönnetty lupa lähteiden vaarantamiskiellosta poikkeamiseen viiden lähteen osalta.

Osana vesitalousluvan myöntämistä Oulun Vesi on määrätty maksamaan Lapin ELY-keskukselle 20 000 euron suuruista kalatalousmaksua vuosittain.

Lisäksi sen pitää maksaa vuosittain Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle 100 000 euroa. Summa pitää käyttää pohjaveden otosta luonnon monimuotoisuudelle aiheuttavien haittojen lieventämiseen ja vesien tilan parantamiseen vedenoton vaikutusalueella.

Päätös vedenottoluvasta on nähtävillä aluehallintoviraston sivuilla. Siihen saa vielä hakea muutosta valittamalla 28. joulukuuta saakka.