Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kuo­lin­pe­sien vin­ta­ge­tur­keil­le kek­si­tään uutta käyttöä – Ko­me­roi­hin unoh­tu­nei­ta turk­ke­ja uu­dis­te­taan tai niistä tehdään tork­ku­peit­to­ja

Pitkään alalla toimineella oululaisturkkurilla Tuula Koski-Tervolla riittää töitä riippumatta turkisalan suhdanteista.

Oulun ainoan turkisliikkeen pitäjä, turkkuri Tuula Koski-Tervo tarkistaa, onko vanhasta palaminkkiturkista vielä torkkupeitoksi.
Oulun ainoan turkisliikkeen pitäjä, turkkuri Tuula Koski-Tervo tarkistaa, onko vanhasta palaminkkiturkista vielä torkkupeitoksi.
Kuva: Teija Soini

Pohjois-Suomen tiettävästi ainoalla turkkurilla ja Oulun ainoalla turkisliikkeen pitäjällä Tuula Koski-Tervolla riittää töitä riippumatta siitä, minkälaista keskustelua yhteiskunnassa käydään turkiselinkeinon tulevaisuudesta.

Koski-Tervon ei ole tarvinnut olla huolissaan turkisten käytöstä tai suhdanteista. Kovina pakkastalvina hän myy useamman turkin päivässä ja lauhana talvena keskittyy turkkurin muihin töihin, joita riittää. Turkkien ja turkisvalmisteiden ohella korjaus- ja muutostöitä on paljon ja verkkokauppa on vilkasta.

Perinteikäs ammatti vaarassa kadota

Sen sijaan hän on huolissaan siitä, että nykyisten turkkureiden jälkeen perinteikäs käsityöläisammatti on vaarassa kadota kokonaan. Turkisten käsittely, ompelu ja muokkaus vaativat Koski-Tervon mukaan erilaisia taitoja kuin vaateompelu.

Turkikset ovat arvokkaita vaatteita ja Koski-Tervon mukaan ihmiset eivät halua panna niitä haaskioon. Silloin vaihtoehtona on uusiokäyttö ja kiertotalous.

Ihmisillä on syynsä, haluavatko he käyttää turkiksia, vai muuntavatko tarpeettomiksi käyneet turkit toisenlaiseen käyttöön.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.