Pari lukuparia kertoo sen kaiken. Nuo lukuparit ovat 20,5 ja 7,86 sekä 1,5 miljardia ja 723 miljoonaa. Mitä nuo lukuparit ovat?
Ensimmäinen pari kertoo sen, mitkä olivat Oulun kunnallisveroprosentit vuosina 2022 ja 2023. Toinen lukupari kertoo sen, mitkä olivat talousarvion loppusummat vuosina 2022 ja 2023.
Nuo numerot ovat kunnallisen itsehallinnon kannalta asiaa tarkasteltaessa korutonta kertomaa. Kun vielä Oulun kaupungin henkilöstömäärä supistui 1. tammikuuta 2023 melkein puolella ja jäljelle jäävästä henkilöstöstä peräti 80 prosenttia toimii pelkästään sivistys- ja kulttuuripalveluiden parissa, voidaan kai perustellusti todeta, että kunnallisesta itsehallinnosta käsitteen alkuperäisessä merkityksessä ei enää voida puhua.
Kunnallishallinnon kolme suurinta ja tärkeintä toimialaa ovat sosiaali- ja terveys- sekä koulutoimi. 1. tammikuuta 2023 lukien kaksi ensiksi mainittua, sosiaali- ja terveystoimi, siirtyivät aluevaltuustojen hallintaan. Kunnille jäi vain koulutoimi.
Olen varma, että jonkin ajan kuluttua herää väkisinkin keskustelu siitä, onko järkevää ylläpitää sellaista verotusoikeuden omaavaa hallinnon tasoa, jolla on hoidettavanaan vain yksi suuri hallinnoinnin ala, olkoonpa tuo hallinnonala kuinka tärkeä tahansa, niin kuin koulutoimi kiistatta on.
Ehkäpä tämä keskustelu viriää sellaisessa kunnassa, jossa on vain yksi koulu eikä muita sivistys- ja kulttuuripalveluja.
Tässä kohtaa voi perustellusti turvautua logiikan suureen ja paljon käytettyyn metodiin, retoriseen kysymykseen: onko mitään järkeä järjestää edes ”kevytkuntavaaleja” tällaisessa kunnassa.