Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kun ei tule lapsia, toi­vot­ta­vas­ti tulee edes työ­vä­keä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan Suomeen tarvitaan huomattavasti lisää maahanmuuttajia. Ajan myötä pula tekijöistä vain pahenee. Iso kysymys vain on, miten saamme tänne tulijoita. Moni muu maa on nimittäin liikkeellä samoin tavoittein.

Kaksi lukua vuoden alun viikoilta: tarkka lukema 44 933 ja pyöristetty  44 000.

Edellinen on ennakkotieto viime vuonna Suomessa syntyneiden lasten määrästä. Se on lähes 4 700 lasta vähemmän kuin vuonna 2021. Luku on pienin 150 vuoteen.

Lukema 44 000 taas on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen raportista. Tuon verran Suomi tarvitsi Etlan mukaan vuotuista nettomaahanmuuttoa työvoiman määrän laskun pysäyttämiseksi.

Ja jos työvoimaa ei saada, kansantalouden kasvu hidastuu ja hyvinvointiyhteiskunnan pohja ohenee. Se näkyisi kansalaisten palveluissa.

Parin viime vuoden aikana nettomaahanmuutto on kuitenkin kasvanut nopeasti. Vuosia liikuttiin 15 000:n tuntumassa. Vuonna 2021 lukema oli jo yli 21 000, ja viime vuonna 35 000.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.