Yleisurheilun EM-kisat: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Murto ja dead­li­ne eli voisiko Suomi siirtyä län­ti­sen Eu­roo­pan aikaan?

Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Tilaajille

Kun äänet sat­tu­vat ja kos­ke­tus ka­vah­dut­taa – vaa­la­lai­nen Anita Ruo­na­kan­gas kokee maail­man muita voi­mak­kaam­min

Päiväkodissa Anita Ruonakangas jätettiin syömään yksin toimistoon, kun muut lapset menivät nukkumaan. Nyt 42-vuotiaana Ruonakangas toivoo, ettei yhtäkään lasta enää kutsuttaisi nirsoksi.

Anita Ruonakangas reagoi erilaisiin aistimuksiin keskimääräistä nopeammin, voimakkaammin ja pitkäkestoisemmin.
Anita Ruonakangas reagoi erilaisiin aistimuksiin keskimääräistä nopeammin, voimakkaammin ja pitkäkestoisemmin.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Bussimatkalla Anita Ruonakangas harmittelee, ettei muistanut ottaa korvatulppia mukaan. Linja-autossa jatkuva puheensorina tuntuu pahalta, jopa fyysisenä kipuna korvissa. Mielessään Ruonakangas toivoo, että voisi nostaa kädet korville. Sen sijaan hän istuu bussimatkan kuten muutkin matkustajat, mutta illalla hänet valtaa voimakas väsymys. Aistiärsykkeitä oli liikaa.

Ruonakangas kertoo olevansa aistiyliherkkä. Hän reagoi erilaisiin aistimuksiin keskimääräistä nopeammin, voimakkaammin ja pitkäkestoisemmin. Kuten monella muullakin aistiyliherkällä myös Ruonakankaalla herkistymistä ilmenee useissa eri aisteissa.