Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kumpi ehtii Suomeen ensin: ko­ro­na­ro­ko­te vai inf­luens­sa-aal­to? Näin hur­jas­ti yh­teis­in­fek­tio voi vai­kut­taa kuol­lei­suu­teen

Influenssarokote on tänä vuonna tavallistakin arvokkaampi, sillä kausi-influenssa on paha yhdistelmä covid-19:n kanssa. Koronarokotukset alkanevat vuoden lopulla, ja myös influenssa saapuu Suomeen yleensä joulukuussa.

Influenssarokotteen merkitys on tänä vuonna entistäkin suurempi, sillä vaarana on yhteisinfektio koronaviruksen kanssa. Koronarokote ei ehtine Suomeen ennen influenssaepidemiaa.
Influenssarokotteen merkitys on tänä vuonna entistäkin suurempi, sillä vaarana on yhteisinfektio koronaviruksen kanssa. Koronarokote ei ehtine Suomeen ennen influenssaepidemiaa.
Kuva: Arttu Laitala

Kausi-influenssarokotteella on koronapandemian aikana tavallista suurempi painoarvo. Tänä talvena voi nimittäin pahimmillaan sairastua hengitysteihin iskevään yhteisinfektioon, jonka aiheuttaa kaksi vakavasti otettavaa virusta.

– Influenssaan ja covid-19 -koronavirusinfektioon voi sairastua yhtä aikaa, vahvistaa virusopin dosentti ja ylilääkäri Tytti Vuorinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Kumpikin saattaa olla erityisesti riskiryhmille vakava tai jopa hengenvaarallinen jo yksinään. Vuorinen sanoo, että yhtä aikaa sairastettuna nämä infektiot voivat olla hankalia kenelle tahansa.

– Samanaikaisesti sairastettuna isompi määrä hengitysteitä suojaavia soluja infektoituu ja on luonnollista, että oireetkin ovat vaikeammat.

Brittitutkimuksessa havaittiin kaksinkertainen kuolleisuus

Vuosittainen kausi-influenssaepidemia ei ole vielä rantautunut Suomeen eikä muuallekaan Eurooppaan, sillä toistaiseksi on raportoitu lähinnä yksittäisiä tapauksia. Kun koronapandemiasta tuli viime talvena ja keväänä todellisuutta, oli kausi-influenssa puolestaan tuolloin jo pitkälti ohi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.