Hoitopalvelut: Pohteen uudella här­ve­lil­lä voi mitata ter­veyt­tään aivan itse Kon­tin­kan­kaan akuut­ti­vas­taan­otol­la

Rikokset: Au­to­kaup­pa johti julmaan ryös­töön Kau­ko­vai­niol­la

Kauppahalli: Jou­lun­ai­ka avat­tiin Oulun kaup­pa­hal­lis­sa kol­mi­päi­väi­sel­lä ta­pah­tu­mal­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kre­ma­to­rion uunin luukku ei sul­keu­tu­nut, Intiön kappeli täyttyi savulla – lauan­tain siu­nauk­set voidaan hoitaa, tuh­kauk­sis­sa katko al­ku­vii­kol­la

Palomestarin mukaan tilat ovat kärsineet ainakin savuvahinkoja.

Lukija kuvasi tilanteen Oulussa perjantaiaamuna kello 7 jälkeen.
Lukija kuvasi tilanteen Oulussa perjantaiaamuna kello 7 jälkeen.
Kuva: Kansalainen

Palokuntaa tarvittiin Oulun Intiön kappelissa perjantaiaamuna, kun krematorion uunin luukku ei sulkeutunut kunnolla ja savua pääsi leviämään rakennukseen.

Pelastuslaitoksen mukaan paikalla oli tilanteen alkaessa kello 7.20 aikaan kolme työntekijää, jotka poistuivat savulla täyttyvistä tiloista itse ennen palokunnan tuloa. Kukaan ei loukkaantunut. Krematorion uuniin oli ehditty siirtää arkku joka syttyi välittömästi.

Savusukeltajat menivät kappeliin ja sammuttivat uunin. Tiloista tuuletettiin tämän jälkeen savua pois.

Krematorion tiloihin ja viereisiin tiloihin tuli savuvahinkoja, ja savua pääsi leviämään jonkin verran myös saliin, kertoi päivystävä palomestari Mikko Kivelä.

Oulun hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi kertoi aamulla, että uunin luukku ei ollut laskeutunut alas kuten sen pitäisi.

Päivällä ei vielä ollut selvää mistä vika johtui, pitääkö mekanismia korjata ja kauanko se mahdollisesti vie aikaa. Joka tapauksessa edessä on käyttökatko.

– Tämän päivän siunaukset joudutaan ainakin siirtämään vanhaan kappeliin.

Vuontisjärvi kertoi perjantaina kello 13 jälkeen, että lauantaille Intiön kappeliin suunnitellut siunaustilaisuudet voidaan järjestää sovitusti. Tiloja oli saatu siivottua ja savunhajua poistettiin ionisointikäsittelyllä.

Tuhkauksia sen sijaan ei voida tehdä ainakaan maanantaina ja tiistaina. Normaalisti päivässä tuhkataan Intiössä kuusi vainajaa.

– Eli ainakin 12 vainajan osalta tuhkausta joudutaan siirtämään näillä näkymin. Katsomme voimmeko saada apua Kokkolan tai Kajaanin krematorioilta. Syntyvä ruuhka puretaan tavalla tai toisella, Vuontisjärvi sanoi.

Intiön hautausmaalle hälytettiin kaksi sammutusyksikköä, kaksi säiliöautoa ja puomitikasauto. Myös päivystävä palomestari meni kohteeseen.

Intiön kappeli on otettu käyttöön vuonna 1973. Oulun seurakunnat päättivät maaliskuussa kappelin ja krematorion peruskorjauksesta, joka alkanee joulukuussa.

Kirkkoneuvosto käsittelee kokouksessaan ensi viikon lopulla peruskorjauksen suunnitelmia.

Investointisuunnitelma sisältää krematorion laajennuksen eli tilat kahdelle krematorion uunille suodatinlaitteistoineen. Tällä hetkellä krematoriossa on yksi uuni.

Intiön kappelin yhteydessä oleva krematorio arkistokuvassa.
Intiön kappelin yhteydessä oleva krematorio arkistokuvassa.
Kuva: Tiina Wallin