Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Koulua käy­mät­tö­mät nuoret: huos­taan­ot­to­ko rat­kai­su?

Erityisopettaja Satu Törmä kirjoittaa (Kaleva 5.1./Lukijalta) koulua käymättömistä nuorista. Hän on pahoillaan siitä, ettei lastensuojelulla ole enää mahdollisuutta ottaa huostaan tällaisia nuoria, jolloin he kävisivät ainakin peruskoulun loppuun.

Olen itse koulua käymättömän nuoren äiti. Äiti, joka joutui taistelemaan uupuneelle ja masentuneelle lapselleen apua terveydenhuollosta, koska ratkaisuksi tarjottiin vain huostaanottoa.

Asetelman järjettömyyden ymmärtää ehkä parhaiten, jos nuoren tilalle kuvittelee työuupumukseen sairastuneen aikuisen. Uhataanko uupunutta tai työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutunutta aikuista sillä, että jos et käy töissä, joudut eroon perheestäsi kunnes työnteko taas alkaa sujumaan? Vähätelläänkö aikuisen uupumusta väittämällä sen olevan vain ikävien velvollisuuksien pakenemista? Lapseni ja perheemme sai osakseen kaikki nämä vähättelyt ja uhkaukset.

"Uhataanko uupunutta tai työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutunutta aikuista sillä, että jos et käy töissä, joudut eroon perheestäsi kunnes työnteko taas alkaa sujumaan?"

Kysynkin, kumpi on etusijalla: lapsen terveys vai koulunkäynti? Uupuneen aikuisen kohdalla terveys hoidetaan ensin. Sekä kansainvälisten että suomalaisten tutkimusten mukaan teini-ikäisinä huostaanotetut lapset syrjäytyvät ikätovereitaan useammin. THL:n tutkimuksen mukaan kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista 62 prosentilla diagnosoitiin psykiatrinen tai neurokehityksellinen häiriö ennen 18 vuoden ikää.

Muun muassa Kuntaliiton johtava lakimies Sami Uotinen sekä erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen ovat blogissaan esittäneet huolensa siitä, että huostaanottoa käytetään puuttuvan psykiatrisen hoidon ja mielenterveyspalveluiden korvaajina. Huostaanoton sijaan lapselle olisi tarjottava riittävä hoito ja kuntoutus sekä tuki kouluun. Tämä tulisi myös yhteiskunnallisesti halvemmaksi.

Väitän, ettei yksikään nuori jää pois koulusta, koska nukkuminen ja pelaaminen on kivempaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.