Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Ko­ti­mai­sel­le ko­ro­na­ro­kot­teel­le yh­dek­sän mil­joo­nan ra­hoi­tus

Suomalaisen koronarokotteen kehittäjät saivat merkittävän rahoituksen. Kuvituskuva.
Suomalaisen koronarokotteen kehittäjät saivat merkittävän rahoituksen. Kuvituskuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Rokote Laboratories Finland oy on saanut yhdeksän miljoonan rahoituksen koronarokotteen kehittämiseen. Rahoitus mahdollistaa nenäsumutteena annosteltavan FINCoVac-rokotteen valmistuksen käynnistämisen. Lisäksi se varmistaa ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen.

Rahoituksesta 3,5 miljoonaa tulee Ferring Ventures SA:n, Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Suomen Kulttuurirahaston pääomasijoituksesta. Summasta 5,5 miljoonaa puolestaan tulee Business Finlandin myöntämästä lainasta.

FINCoVac-rokotteessa käytetty menetelmä mahdollistaa koronaviruksen perimän nopeisiin muutoksiin reagoimisen. Perimän muuntumisen odotetaan jatkuvan yhtä nopeana kuin tähänkin mennessä.

– Se voi tulevaisuudessa toimia helposti annosteltavana tehosteena perinteisen rokotteen jo saaneille, kertoo tutkimustyössä mukana oleva virologian professori Kalle Saksela Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

Sakselan mukaan Rokote Laboratories Finlandin kehitystyö voi vakiinnuttaa uuden rokoteteknologian käytön Suomessa. Uudella teknologialla voidaan varautua voi tulevaisuudessa muita, pandemioiksi kehittyviä viruksia vastaan.