Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­ti­mai­sel­le ko­ro­na­ro­kot­teel­le yh­dek­sän mil­joo­nan ra­hoi­tus

Suomalaisen koronarokotteen kehittäjät saivat merkittävän rahoituksen. Kuvituskuva.
Suomalaisen koronarokotteen kehittäjät saivat merkittävän rahoituksen. Kuvituskuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Rokote Laboratories Finland oy on saanut yhdeksän miljoonan rahoituksen koronarokotteen kehittämiseen. Rahoitus mahdollistaa nenäsumutteena annosteltavan FINCoVac-rokotteen valmistuksen käynnistämisen. Lisäksi se varmistaa ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen.

Rahoituksesta 3,5 miljoonaa tulee Ferring Ventures SA:n, Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Suomen Kulttuurirahaston pääomasijoituksesta. Summasta 5,5 miljoonaa puolestaan tulee Business Finlandin myöntämästä lainasta.

FINCoVac-rokotteessa käytetty menetelmä mahdollistaa koronaviruksen perimän nopeisiin muutoksiin reagoimisen. Perimän muuntumisen odotetaan jatkuvan yhtä nopeana kuin tähänkin mennessä.

– Se voi tulevaisuudessa toimia helposti annosteltavana tehosteena perinteisen rokotteen jo saaneille, kertoo tutkimustyössä mukana oleva virologian professori Kalle Saksela Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

Sakselan mukaan Rokote Laboratories Finlandin kehitystyö voi vakiinnuttaa uuden rokoteteknologian käytön Suomessa. Uudella teknologialla voidaan varautua voi tulevaisuudessa muita, pandemioiksi kehittyviä viruksia vastaan.