Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Kors­nä­sis­sä rkp nousi yk­sin­val­tiaak­si, ruot­sin­kie­li­sil­le haetaan vas­ta­voi­maa yh­teen­liit­ty­mis­tä

Rkp menetti sunnuntain kuntavaaleissa ehdottoman enemmistönsä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa Kauniaisissa.

Mustasaaren kunnassa asukkaiden enemmistön äidinkieli on ruotsi. Rkp pitää valtaa valtuustossa.
Mustasaaren kunnassa asukkaiden enemmistön äidinkieli on ruotsi. Rkp pitää valtaa valtuustossa.
Kuva: Timo Annanpalo

Rkp menetti sunnuntain kuntavaaleissa ehdottoman enemmistönsä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa Kauniaisissa.

Korsnäsissä Pohjanmaan ruotsinkielisellä rannikolla kävi toisin. Siellä siirrytään yksipuoluejärjestelmään, kun rkp valtasi kunnan kaikki valtuustopaikat.

Nyt päättyvällä valtuustokaudella reilun 2 000 asukkaan Korsnäsin 21 valtuutetusta yksi on edustanut sdp:tä, kaikki muut rkp:tä.

Valtuuston puheenjohtajan Marcus Nordmyrin mukaan Korsnäsin kuntapolitiikka ei ole yhtä kuin rkp:n puoluepolitiikka.

- Kunnan asia on meidän valtuutettujen asiamme. Sen eteen tehdään yhdessä töitä, hän toteaa.

Korsnäs muuttui kaksikieliseksi kunnaksi vuonna 2015. Tällä hetkellä vajaa 90 prosenttia kunnan asukkaista on äidinkieleltään ruotsinkielisiä.

Nordmyr arvioi yksikielisen Korsnäsin perinteen näkyvän yhä rkp:n vahvana kannatuksena.

Moni enemmistöltään ruotsinkielinen kunta todistaa, ettei kuntavaalien tulosta voi käyttää suoraan ennakkona sille, mitä seuraavissa eduskuntavaaleissa tuleman pitää.

Esimerkistä käy Mustasaari, joka on lähes 20 000 asukkaan kunta maakuntakeskus Vaasan ympärillä. Sen asukkaista vajaat 70 prosenttia on äidinkieleltään ruotsinkielisiä ja 30 prosenttia suomenkielisiä.

Vaasassa valtuustoon nousi edustajia kaikista eduskuntapuolueista. Mustasaaren valtuusto sen sijaan koostuu seuraavat neljä vuotta 35:stä rkp:n valtuutetusta, neljästä Mustasaaren suomenkielisen kunnallisjärjestön edustajasta, kahdesta demarista, yhdestä kristillisdemokraatista ja yhdestä perussuomalaisesta.

Valtakunnallisesti isot puolueet kokoomus ja keskusta puuttuvat Mustasaaren päätöksenteosta.

Selitystä tähän löytyy Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestöstä (MSK), joka on koottu vahvan rkp:n vastapainoksi.

- Haluamme nostaa suomenkielisten painoarvoa kunnassa yli puoluerajojen, kertoo neljännelle valtuustokaudelleen valittu MSK:n Kari Hietamäki.

MSK:ssa ei kysellä väen puoluetaustoja tai suhtautumista Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Porukkaa yhdistävät yhteiset päämäärät kuntatasolla. Näistä Hietamäki nostaa esille tavoitteen kuntaliitoksesta Vaasan kanssa.

Hän pohtii, kuinka Mustasaaren suomenkieliset saisi aktivoitua äänestämään nykyistä innokkaammin. Nyt valtuuston voimasuhteet eivät vastaa kuntalaisten ruotsin- ja suomenkielisten jakaumaa.

- Sdp:n valitut edustajatkin ovat ruotsinkielisiä, eivätkä juuri eroa valtapuolueesta.

Eduskuntavaaleissa MSK:n väen äänet jakautuvat eri puolueille.

Vuonna 2015 esimerkiksi kokoomuksen Susanna Koski sai mustasaarelaisilta 149 ääntä ja saman puolueen Paula Risikko lähes sata ääntä. Hiihtojätti Juha Mietokin (kesk.) keräsi yli 20 ääntä.

Vaikka taistelu Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta antoi nyt lisänostetta rkp:lle, ei sekään ole täysin voittamaton ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Noin 5 000 asukkaan Luodon kunnassa kristillisdemokraatit ylsi suurimmaksi puolueeksi ja yli 46 prosentin kannatukseen kuntavaaleissa.

Tätä selittää osaltaan luotolainen kansanedustaja ja kunnanvaltuutettu Peter Östman.

Pietarsaaren ja Kokkolan välissä sijaitsevassa kunnassa vaikuttaa vahvasti myös rauhansanalaisuus, joka on yksi lestadiolaisen herätysliikkeen suuntauksista.