Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­ro­na­suo­si­tuk­set ke­ve­ne­vät Poh­jois-Poh­jan­maal­la: jul­ki­sis­sa si­sä­ti­lois­sa ei enää mas­ki­pak­koa, yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sien jär­jes­tä­mi­seen ei enää ohjeita

Maskeja suositellaan kuitenkin käytettäväksi edelleen esimerkiksi sairaaloissa, joukkoliikenteessä, riskialueelta Suomeen saapuessa.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi kevennyksiä alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin koronaepidemian rauhallisen tilanteen ansiosta, tiedottaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP).

Esimerkiksi julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa maskin käyttö ei ole enää välttämätöntä. Maskia on kuitenkin hyvä edelleen käyttää sellaisissa tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontaktia muihin.

Tähän saakka alueella on suositeltu, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin mahdollisimman pienimuotoisesti ja harkiten. Nyt tilaisuuksien järjestämiseen ei ole enää erikseen ohjeita.

PPSHP:n mukaan koronaepidemia on säilynyt Pohjois-Pohjanmaalla edelleen rauhallisena. Tartuntoja on todettu kuluneen kahden viikon aikana yhteensä 21 ja ilmaantuvuusluku on 14 vuorokauden seurantajaksolla nyt 5,1.

Busseissa edelleen maskisuositus

Maskeja suositellaan edelleen käytettävän:

• joukkoliikenteessä.

• koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

• riskialueelta Suomeen saapuessa, kun siirrytään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön, potilaiden, omaisten ja vierailijoiden maskisuositus on voimassa edelleen sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä.

"Epidemian torjunnassa onnistuttu hyvin"

Koordinaatioryhmän puheenjohtajan, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan alueella on onnistuttu epidemian torjunnassa kaikkiaan hyvin.

– Kausivaihtelu ja rokotusten eteneminen rauhoittavat tilannetta selvästi, mutta meillä on myös noudatettu voimassa olleita suosituksia ja rajoituksia tunnollisesti, mistä kiitos kuuluu alueen asukkaille, hän toteaa tiedotteessa.

Korpelaisen mukaan on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei epidemia ole vielä ohi suositusten kevenemisestä huolimatta. Myös rokotusten ottaminen omalla vuorollaan on hänen mielestään olennaista.

– On todennäköistä, että epidemia kiihtyy jälleen syksyllä ellei rokotteita oteta riittävästi. Tärkein tie epidemiasta ulos on riittävä rokotekattavuus. Rokote kannattaa siis ottaa, kun oma vuoro tulee. Nuorten rokottaminen suojaa paitsi heitä itseään myös vanhempia henkilöitä taudin vaikealta muodolta, ja omalta osaltaan mahdollistaa myös turvallisen matkustamisen, hän muistuttaa tiedotteessa.