Essee: Venäjä on kuin myrk­kys­kor­pio­ni, joka ei voi luon­teel­leen mitään

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Ko­ro­na­ra­joi­tuk­set näkyvät po­lii­sin teh­tä­vis­sä jou­lu­na, Oulussa vii­kon­lop­pu on ollut ta­val­lis­ta rau­hal­li­sem­pi – iso osa po­lii­sil­le tul­leis­ta teh­tä­vis­tä ko­ti­hä­ly­tyk­siä

Myös koronarajoitukset ovat vaikuttaneet siihen, kuinka paljon ihmiset käyttävät päihteitä neljän seinän sisällä.

Helsinki

Joulun vietto on sujunut joulupäivänä poliisin näkökulmasta verrattain rauhallisesti, kerrottiin poliisilaitoksilta. Myös jouluaattona ja -yönä oli hiljaista.

Poliisille tulleista tehtävistä iso osa oli kotihälytyksiä ja häiriökäyttäytymistä. Lisäksi liikenteessä havaittiin päihtyneitä kuljettajia.

Koronarajoitusten vaikutus on näkynyt esimerkiksi Oulun alueella.

Oulun poliisilaitoksen alueella joulupäivä oli hyvin rauhallinen. Alueella on ollut kotihälytysten lisäksi pieniä peltikolareita ja yksi tulipalo.

– Yllättävän rauhallista. Hiljaisempi kuin normaali viikonloppu, kerrottiin Oulun poliisin johtokeskuksesta joulupäivän iltana.

Oulun poliisin mukaan jouluna on toisinaan enemmän tehtäviä kuin normaalina viikonloppuna, mutta ei tänä vuonna. Joulunaika voi muuttua rauhattomammaksi, jos ajankohtaan liittyy esimerkiksi joulua edeltävä viikonloppu, jolloin vapaapäiviä on enemmän. Pitemmät vapaat voivat näkyä lisääntyneenä päihteiden käyttönä.

Jouluyön luonnehdittiin olleen ihan tavalliseen arkiyöhön verrattavissa oleva yövuoro.

– Nyt kun koronarajoituksetkin ovat tiukemmat, sekin näkyy. Se, mikä meillä aiheuttaa toimintaa, siirtyy enemmän yksityisasuntoihin, kerrottiin johtokeskuksesta aiemmin lauantaina.

Jouluaattona tulivat voimaan hallituksen linjaamat ravintolarajoitusten tiukennukset. Anniskelu päättyi ravintoloissa aattona kello 21, ja ravintolat menivät kiinni kello 22. Ensi viikolla rajoitukset kiristyvät edelleen.

Myös joulupäivän ja tapaninpäivän välinen yö oli Oulun poliisin alueella rauhallinen.

Myös muualla maassa rauhallista

Myös Hämeen, Pohjanmaan ja Itä-Suomen poliisilaitokset kertovat joulunvieton sujuneen melko rauhallisesti.

– "Törkein" tai erikoisin selvitetty rikos oli laduilla autoilu Puijon hiihtopyhätössä tviittasi Itä-Suomen poliisi joulupäivänä.

Pohjanmaan poliisista kerrotaan, että perusmuotoisia pahoinpitelyitä oli ollut jonkin verran aattona ja joulupäivänä.

Helsingissä oli poliisitehtävien osalta joulupäivänä erittäin rauhallista, kerrotaan poliisin tilannekeskuksesta. Myös jouluaattoilta ja -yö sujuivat rauhallisesti.

Helsingissä oli jonkin verran kotihälytyksiä, joihin joulun tehtävät yleensäkin painottuvat. Joulupäivänä tapahtui myös jonkin verran pieniä liikenneonnettomuuksia.

Myös Lounais-Suomen poliisin mukaan hälytystehtävien määrä oli ollut maltillinen. Joulupäivänä koteihin liittyvien häiriötehtävien määrä oli hieman lisääntynyt aatosta. Tämä on joululle tyypillistä, kun ihmiset viettävät pitkään aikaa neljän seinän sisällä, kertoi komisario Reijo Pennanen Lounais-Suomen poliisin tilannekeskuksesta.

Liikenteessä oli sattunut yksittäisiä ojaanajoja.

Lounais-Suomen alueella oli Pennasen mukaan viime vuoteen verrattuna yhtä paljon hälytystehtäviä niin koteihin kuin muualle.

Porissa ihminen sai aattoaamuna vamman teräaseesta. Asunnosta otettiin kiinni viisi rikoksesta epäiltyä selvittelemään näkemyksiään tapahtumien kulusta.

Poliisi kertoi tapauksesta niukasti lisätietoja lauantaina, koska tutkinta oli kesken. Päivystävä tutkinnanjohtaja Riikka Laaksonen kertoi STT:lle lauantaina, ettei uhrilla ole hengenvaaraa.

Uudellamaalla pahoinpitelyitä ja metelikeikkoja

Joulupäivän iltana Itä-Uudenmaan poliisi tviittasi, että päivän yleisilme oli ollut rauhallinen. Porvoon alueella oli kuitenkin tehtävärypäs, kun saatiin tieto kadonneesta ihmisestä, kun partiot olivat selvittämässä paria murtokeikkaa. Poliisi priorisoi kadonneen etsinnän, ja kadonnut löytyikin etsinnöissä.

Itä-Uudenmaan poliisilla jouluyö ei tehtävämäärän puolesta ollut erityisen kiireinen 120 tehtävällä. Poliisi kuitenkin kertoo, että monet tehtävät olivat usean partion tehtäviä ja runsas kolmannes keikoista oli kotihälytystehtäviä.

Tehtävissä on ollut muun muassa yksityisellä paikalla tapahtuneita pahoinpitelyitä ja lähisuhdeväkivaltaa sekä riita- ja metelikeikkoja.

– Asukasmäärään suhteutettuna joulu on sujunut erittäin rauhallisesti, Itä-Uudenmaan poliisi kertoi.

Länsi-Uudenmaan poliisi puolestaan kertoi Twitterissä, että jouluyö oli poliisille kiireinen rattijuoppojen ja metelikeikkojen vuoksi.

Juttua muokattu 26.12.2021: lisätty tiedot joulupäivän ja tapaninpäivän välisestä yöstä.