Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­ro­na­ra­joi­tuk­set ki­ris­ty­vät, ko­ronapas­si osin jää­hyl­le – Krista Kiuru: Hal­li­tus ottaa tänään käyt­töön hä­tä­jar­run

Hallitus kertoi keskiviikkoaamun tiedotustilaisuudessa uusista koronarajoituksista.

Tiistaina koronatilannetta puimaan kokoontunut hallitus päätti, että koronapassin käyttöä rajoitetaan ensi tiistaista alkaen. Ravintolarajoituksia kiristetään niin, että jouluaatosta alkaen ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 21 ja suljettava kello 22.

Ravintolarajoitusten kiristymisen myötä myös esimerkiksi kahviloissa ja hampurilaisravintoloissa sekä muissa paikoissa, joissa ei anniskella, tulee käyttää koronapassia kello 18 lähtien.

Joulun jälkeen ravintolarajoitusten on määrä kiristyä entisestään. Ensi tiistaista lähtien anniskeluravintoloiden tulee lopettaa anniskelu kello 17 ja sulkea ovensa kello 18. Ruokaravintolat voivat olla auki koronapassia käyttäen vielä kello 18–20. Asiakaspaikoista voi olla käytössä 75 prosenttia.

Koronapassin keskeyttäminen on voimassa 20. tammikuuta saakka. Ravintolarajoitusten on tarkoitus olla voimassa kolme viikkoa.

Suomeen palautetaan myös sisärajavalvonta. Ensi tiistaista alkaen Suomeen saapuvilta vaaditaan negatiivinen testitulos. Pelkkä koronarokotustodistus ei siis enää riitä.

Hätäjarrumekanismi hyväksytään tänään

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) mukaan nyt tehtyjen rajoitusten tavoitteena on varautua omikron-muunnoksen uhkaan.

Kiurun mukaan nyt päätetyillä toimenpiteillä on tarkoitus suojella riskiryhmäläisiä ja sairaalahoidon kantokykyä.

Hallitus kokoontuu Kiurun mukaan tänään hyväksymään hätäjarrumekanismin käyttöönoton.

Toimenpiteinä ehdotetaan jo mainittujen ravintolarajoitusten mukaan muun muassa tilojen sulkemista ja joukkoliikenteen matkustajamäärän rajoittamista.

Lisäksi suositellaan aikuisten korkean riskin ryhmäharrastustoiminnan lopettamista. Hallitus suosittelee myös kieltämään korkean ja kohtalaisen riskin tilaisuudet kokonaan.

– Kun johonkin näistä vielä avoimena olevista tilaisuuksista mennään, jokainen tekisi kotitestin ennakkoon, Kiuru toteaa.

Kiurun mukaan näillä toimenpiteillä ostetaan lisää aikaa rokotusten edistämiseen.

Lapsia ei etäopetukseen

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei lapsia tulla määräämään etäopetukseen. Maskisuositus tulee voimaan kolmannesta luokasta ylöspäin. Lisäksi ryhmiä pyritään olemaan sekoittamatta ja isoja ryhmätilaisuuksia vältetään.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi, että korkeakouluopiskelijoille tullaan antamaan suositus etäopetuksesta. Suositus on voimassa tammikuun puoleen väliin.

Kurvinen kertoi myös, ettei hallituksen päätös rajoita matalan riskin urheilu- ja kulttuuritoimintaa. Tällaista toimintaa ovat esimerkiksi teatterit, elokuvateatterit ja urheiluottelut, joissa on nimetyt istumapaikat. Myös taidenäyttelyt ja kirjastot voivat olla auki hallituksen linjauksen puolesta. Kurvisen mukaan rajoitukset eivät estä esimerkiksi joulukirkossa käymistä tai kirkollisten tilaisuuksien, kuten häiden järjestämistä.

Kurvinen kuitenkin muistuttaa, että alueet voivat tehdä omia päätöksiään myös matalan riskin toiminnasta.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla odotetaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöstä tilojen sulkemisesta. Alueen koronakoordinaatioryhmä esitti maanantaina, että tiloja tulisi sulkea tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru nosti myös hallituksen tiedotustilaisuudessa esiin Pohjois-Pohjanmaan tilanteen. Pohjois-Pohjanmaa on Kiurun mukaan yksi niistä alueista, joihin on odotettavissa kovia linjauksia.

Rokotuksiin tulossa muutoksia

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että rokotusasetuksesta tullaan poistamaan ikärajakohtainen eteneminen. Päätös tarkoittaa sitä, että työterveyshuolto pääsee rokottamaan toden teolla työikäisiä ihmisiä.

Lisäksi rokotukset tullaan laajentamaan yli viisivuotiaisiin lapsiin.

Hallitus päättää asiasta tänään järjestettävässä ylimääräisessä kokouksessa.