Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ko­ro­na­pan­de­mian puh­kea­mi­nen vai­kut­ti maan­tei­den lii­ken­ne­mää­riin mer­kit­tä­väs­ti Poh­jois-Poh­jan­maal­la: mat­kai­lu­lii­ken­ne kasvoi, muu lii­ken­ne väheni

Koronapandemian puhkeaminen maaliskuussa 2020 vaikutti merkittävästi maanteiden liikennemääriin. Asia käy ilmi tuoreesta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ely-keskusten tienpidon ja liikenteen katsauksesta.

Kun vielä helmikuussa 2020 Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen alueella liikennemäärät olivat 5 prosentin kasvussa suhteessa edellisvuoden helmikuuhun, romahti liikenne maalis-huhtikuun vaihteeseen mennessä yli kolmanneksen edellisvuotta alemmaksi.

Liikenteen toipuminen käynnistyi kuitenkin hiljalleen jo huhtikuun lopulla, kiihtyen toukokuussa. Kesäkuun alussa vuorokausiliikennemäärät olivat palautuneet lähes edellisvuoden tasolle.

Ely-keskuksen taulukko havainnollistaa liikennemäärien muutosta koronapandemian alusta alkaen.
Ely-keskuksen taulukko havainnollistaa liikennemäärien muutosta koronapandemian alusta alkaen.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus

Syksyn ja alkutalven toisen aallon aikana liikennemäärät ovat olleet enimmillään noin 10 prosenttia edellisvuotta pienemmät.

Työmatkaliikenteessä erot edellisvuoteen ovat olleet koko pandemian ajan selvästi suuremmat kuin vuorokausiliikenteessä.

Korona-aika romahdutti maaliskuun 2020 lopulla myös pohjoisen matkailuliikenteen. Kesälomien aikaan heinäkuussa liikennemäärät valtateillä 20 ja 5 Koillismaan suunnalla olivat sitä vastoin 15-20 prosenttia edellisvuotta suuremmat.

Myös helmi-maaliskuun 2021 hiihtolomaviikoilla liikennettä pohjoisen matkailukeskusten suunnilla on ollut tavanomaisen paljon, valtatiellä 5 Kainuussa ja Koillismaalla osin jopa tavanomaista enemmän.