Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ko­ro­na­pan­de­mia on tuonut nä­ky­viin vas­tuut­to­man käyt­täy­ty­mi­sen mas­sii­vi­set seu­raa­muk­set, joista kärsii koko yh­teis­kun­ta

Risto Kalliorinteen kolumni (Kaleva 23.12.) sisälsi asiaa. Ihminen on jokseenkin täysin riippuvainen ympäröivän yhteiskunnan hänelle tarjoamista välttämättömyyksistä. Luettelo niistä olisi pitkä.

Kaikissa sosiaalisissa ympäristöissä, kuten perheessä tai parisuhteessa tai työyhteisöissä ja järjestöissä, joudumme ottamaan muita ihmisiä huomioon. Jos näin ei tapahdu, syntyy erilaisia ristiriitoja.

Yhteisöillä on niiden kiinteyden ja toimivuuden perusedellytykset. Toimivuuden edellytyksenä on yhteistoiminta, joka sovittaa yhteen oikeudet ja vapaudet ja toisaalta vastuut, velvollisuudet ja pakot. Jotta tuo asetelma toimisi kunnolla, noiden kahden asiakokonaisuuden välisen suhteen pitää olla tasapainossa.

Tiedämme, että osa kansalaisista erilaisissa tilanteissa, kuten liikenteessä, toimii usein vastuuttomasti. Liikenneturvallisuuden laiminlyönnit saattavat johtaa syyttömien ihmisten vammautumiseen tai kuolemantapauksiin. Koronapandemia on tuonut näkyviin vastuuttoman käyttäytymisen massiiviset seuraamukset, joista kärsii koko yhteiskunta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.