Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­ro­na­lääk­kei­den käyttöä tulisi lisätä, sanoo mi­nis­te­rik­si pa­lan­nut Krista Kiuru Il­ta­leh­des­sä – "THL:n pitäisi pohtia mas­ki­suo­si­tuk­sen päi­vit­tä­mis­tä"

Helsinki

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että koronalääkkeiden käyttöä pitäisi lisätä Suomessa. Kiuru kommentoi asiaa Iltalehden haastattelussa tänään.

Kiurun mukaan koronan aiheuttaman taudin hoitoon kehitettyjä lääkkeitä olisi Suomessa käytettävissä noin 15 000 potilaalle. Tästä huolimatta lääkekuureja on annettu vain 750, Kiuru sanoo.

Hänen mukaansa lääkkeitä käytetään liian vähän, koska perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito riitelevät, kenen pitäisi maksaa lääkkeistä ja hoitaa niihin liittyvä työ. Kiuru sanoo aikovansa käydä asiasta vakavan keskustelun sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

– Meidän täytyy nyt nopeasti saada tämä hoitoketju kuntoon eikä odottaa tammikuuhun, jolloin ongelma automaattisesti korjaantuu, kun hyvinvointialueet aloittavat, Kiuru sanoo Iltalehden mukaan.

– Tärkeintä on pystyä lisäämään lääkehoidon käyttöä niille, jotka hoitoa eniten tarvitsevat.

Rokoteohjeet ja maskisuositus tarkasteluun

Kiurun mukaan Suomessa pitäisi ylipäätään varautua koronatilanteen pahenemiseen syksyn ja talven aikana. Koronalääkkeiden vähäisen käytön lisäksi Kiuru on huolissaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokoteohjeiden "sekavuudesta".

– (Ohjeita) on nyt nopeasti tarkennettava, jotta jokainen suomalainen ymmärtää, milloin hänen pitää hakea rokotevahvistuksia, Kiuru sanoo.

Hänen mukaansa muun muassa hoitajille pitäisi tarjota uusia tehosterokotuksia Suomessa.

– Monissa muissa maissa tehostuksia tarjotaan jo hoitajille.

Lisäksi Kiuru sanoo, että THL:n pitäisi pohtia maskisuosituksensa päivittämistä. Tällä hetkellä ohje on, että jokainen voi käyttää maskia oman harkintansa mukaan.

– THL:ssä on nyt pohdittava, onko tämä riittävä suositus ottaen huomioon, millä tavalla koronan sairaanhoitoluvut ovat kasvussa.