Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­ro­na­ka­ran­tee­nien ai­heut­ta­mat si­jais­ku­lut ra­sit­ta­vat yk­si­tyis­tä sote-alaa – kus­tan­nus­tues­ta ei ole avuksi

Koronan hoito ja testaukset vaativat paitsi henkilökuntaa myös asianmukaisia suojavarusteita. Koronatestausta on järjestetty myös drive in -testauspisteillä.
Koronan hoito ja testaukset vaativat paitsi henkilökuntaa myös asianmukaisia suojavarusteita. Koronatestausta on järjestetty myös drive in -testauspisteillä.
Kuva: Arttu Laitala

Kotiin tuotavia sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava Debora on esimerkki yrityksestä, jolle on kertynyt mittavat menot omaehtoiseen karanteeniin asetetuista, koronatestiin pääsyä odottavista ja testitulosta odottavista työntekijöistä.

Yritys puhuu satojen tuhansien eurojen lisäkustannuksista. Lukuun sisältyy suojavarustehankintoja sekä poissaoloja ja karanteeneja.

Yksityistä hoiva-alaa edustavan Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan erityisesti pienet kuntoutus-, sosiaali- ja terveysalan yritykset sekä sote-alan järjestöjen toimipaikat uhkaavat nyt kaatua. Näin siksi koska työkykyiset, mutta koronalle mahdollisesti altistuneet työntekijät joudutaan irrottamaan hoiva- ja hoitotyöstä ja hankkimaan heille sijaiset.

HALI ja Kuntoutusyrittäjät vetoavat nyt Sanna Marinin (sd.) hallitukseen.

Heidän mielestään myös sote-ala tarvitsee oman korvaustyökalun helpottamaan syvää ahdinkoa. Työnantajalle pitäisi korvata esimerkiksi puolet koronalle altistuneen, mutta työkykyisen sote-työntekijän palkasta siltä ajalta, kun työntekijä on suosituksen mukaisesti poissa työstä, eikä etätyötä voida järjestää.

Yli kymmenen miljoonaa odotuksessa

Toinen kipupiste on suojavarusteiden hankinnasta aiheutuneet kulut.

Hoiva-alalla sadat yritykset ja järjestöt odottavat yli kymmentä miljoonaa euroa suojavarustekorvauksia kunnilta. Monet näistä ovat yhden tai kahden hengen organisaatioita.

– Sijaisten rekrytoiminen ja suojamateriaalit ovat lisänneet kustannuksia merkittävästi, mutta korvauksia kunnilta tai valtiolta ei ole kuulunut. Tilanne vaarantaa sote-palvelujen jatkuvuuden, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Uusi kustannustuki auttaa vain harvoja sote-alan yrityksiä ja järjestöjä, koska tuen edellyttämää liikevaihdon laskua ei usein ole tapahtunut.

Sen sijaan koronapandemia on lisännyt kustannuksia, muun muassa lisääntyneiden sijaistarpeiden, suojautumisen ja siivouksen vuoksi.