Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Korona vai­keut­taa Yh­dys­val­to­jen pre­si­den­tin­vaa­lin tu­lok­sen en­nus­ta­mis­ta – tut­ki­ja: vaa­li­en­nus­teet edel­leen tar­peel­li­sia

Viime presidentinvaaleissa ei osattu ennustaa Trumpin voittoa ja tänä vuonna korona hankaloittaa ennusteiden tekemistä. Ulkopoliittisen instituutin tutkija uskoo silti, että vaaliennusteet ovat tarpeellisia.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala uskoo, että eri vähemmistöjen korkea äänestysprosentti hyödyttää Joe Bidenia.
Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala uskoo, että eri vähemmistöjen korkea äänestysprosentti hyödyttää Joe Bidenia.
Kuva: TRACIE VAN AUKEN

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat marraskuun alussa, mutta useat tahot ovat jo alkaneet julkaista vaaliennusteita.

Viime presidentinvaaleissa ennusteet menivät pieleen. Neljä vuotta sitten ennusteet povasivat Hilary Clintonille voittoa, mutta tiensä valkoiseen taloon raivasi bisnesalalta tunnettu Donald Trump.

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mukaan vaaliennusteet eivät epäonnistuneet niin pahasti kuin voisi ajatella, sillä kilpailu voitosta oli erittäin tiukka ja Clinton voitti äänten todellisissa määrissä.

– Aluksi amerikkalaiset suhtautuivat itsekin tulokseen niin, ettei mielipidemittauksiin voi enää luottaa. Kun tulosta on tässä tarkasteltu, niin ei se tehnyt tyhjäksi mielipidemittausten tekemisen taitoa.

Syy miksi viime presidentinvaalien tulos vaikutti niin hämmästyttävältä, on Annalan mukaan se, että aikaisemmat ennusteet Clinton murskaavasta voitosta jäivät elämään oletuksina. Ennusteet muuttuivat, mutta ne eivät saaneet ihmisten huomiota.

– Mielestäni vaaliennusteet ovat edelleen relevantteja Yhdysvalloissa. Niissä pitää vain ottaa huomioon vaalitapa ja se vaatii monimutkaisempaa matematiikkaa.

Yhdysvaltojen vaaliennusteista kiinnostuneen pitäisi ottaa niitä tulkitessa huomioon useampi asia, Annala kertoo.

Kannattaa huomioida se, millä ajanjaksolla ennuste tai yksittäinen mittaus on tehty. Päivän uutiset voivat selittää miten samassa kuussa voi tulla hyvinkin erilaisia tuloksia.

Huomion arvoista on myös se, onko mielipidemittauksessa kysytty aikooko henkilö käydä äänestämässä. Suurin osa äänestäjistä tietää kumman puolueen ehdokasta aikoo äänestää, joten tulosero syntyy siitä, ketkä lähtevät uurnille.

– Varsinkin eri vähemmistöjen korkea äänestysprosentti hyödyttää Bidenia. Trumpia hyödyttää se, jos vähemmistöjen edustajat ja nuoret ihmiset jäävät kotiin, Annala toteaa.

Mikäli haluaa pysyä kartalla vaaliennusteista, kannattaa seurata vaa'ankieliosavaltioita.

Vaa'ankieliosavaltiot, joissa on merkittävä määrä liikkuvia äänestäjiä, ratkaisevat yleensä Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Vuoden 2020 presidentinvaaleissa näitä osavaltioita ovat ainakin Pennsylvania, Florida, Pohjois-Kalifornia, Michigan, Wisconsin ja Arizona.

Syitä miksi vaaliennusteita tehdään, on monia. Annala vastaa, että vaaliennusteita saatetaan tehdä siksi, että ne kiinnostavat ihmisiä ja toimivat politiikan työkaluina.

– Moni miettii, mitenköhän vaaleissa käy, ja ennusteet ovat yksi tapa saada tästä edes jonkinlaisia arvioita. Lisäksi ennusteet ovat vaalikampanjoille tärkeä työkalu sen arvioimiseen, miten kampanja on siihen mennessä onnistunut ja miten kampanjointia kannattaisi jatkaa.

Vielä ei voida ennustaa, kuka saa marraskuun presidentinvaaleissa eniten ääniä ja sitä kautta valitsijamiehiä. Annala toppuuttelee ihmisten vedonlyönti-intoa. Korona on jokerikortti, jonka takia äänestäminen voi konkreettisesti epäonnistua tai tulos muuttua.

– Koronan vaikutusta ei kukaan osaa ennustaa. Koronviruksen etenemisen ennustaminen ei ole politiikan asiantuntijoiden ja mielipidemittaajien osaamisaluetta, vaan kuuluu eri tieteenalaan. Nyt nämä pitäisi yhdistää sellaisella tavalla, jota ei ole tarvinnut tehdä aiemmin.

Fakta

Biden vs. Trump

Yhdysvaltojen presidentinpestistä kilpailevat marraskuun 3. päivä demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump.

The Economistin ennuste näytti Bidenille keskiviikkona 54,2 prosentin ja Trumpille 45,8 prosentin äänisaalista.

Valitsijamiehistä Biden voittaa ennustuksen mukaan 341 ja Trump 197. Voittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Ennustuksessa Ohio, Arizona, Pohjois-Carolina ja Georgia ovat tällä hetkellä osavaltioita, joiden tulos on epävarma.

Joe Biden on vahvoilla molemmilla rannikoilla ja voittaisi esimerkiksi Californian osavaltioissa. Trump taas voittaisi esimerkiksi Wyomingissa ja Oklahomassa.

Yhdysvalloissa osavaltioiden tulokset ovat tärkeitä, sillä presidentinvaaleissa lasketaan todellisen äänimäärän sijaan valitsijamiehiä. Suurimassa osassa osavaltioista eniten ääniä saanut ehdokas saa kaikki osavaltion valitsijamiehet.

The Economist