Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

”Kor­kein tun­nus­tus, joka voidaan yk­sit­täi­sel­le en­si­hoi­ta­jal­le antaa” – Vuoden en­si­hoi­ta­ja, ou­lu­lai­nen Petri Roi­vai­nen kertoo, mikä auttaa jak­sa­maan ran­kas­sa työssä

Petri Roivaisesta ei alun perin pitänyt tulla hoitajaa lainkaan, vaan perheyrityksen jatkaja. Tänä vuonna hän pokkasi korkeimman tunnustuksen, joka voidaan yksittäiselle ensihoitajalle antaa Suomessa. Palkinto tuli Roivaisen myötä ensimmäisen kerran Pohjois-Suomeen.

Oulu
Ensihoitaja Petri Roivainen vieraili Radio Kalevassa Sini Salmirinteen vieraana.
Ensihoitaja Petri Roivainen vieraili Radio Kalevassa Sini Salmirinteen vieraana.

Pohjoisessa on tehty pitkäjänteistä työtä ensihoidon kehittämisen ja potilaiden eteen tiimityönä, kiittelee oululainen Petri Roivainen.

Ensihoidon kehittämiselle onkin kova tarve, sillä tehtävämäärät ovat kasvaneet kovaa vauhtia, toisin kuin resurssit, kuten ensihoitajien määrä. Ensihoidon yliopettajana OAMKilla työskentelevä Roivainen tutki väitöskirjassaan puhelimessa tehtävää ensihoidon tarpeen arviointia. Kiireettömien tapausten seulominen puhelimitse on yksi ratkaisu ensihoidon resurssipulaan.

Ensihoitajien työ on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, onhan sen keskiössä kiireellisen, kriittisen hoidon antaminen ja ihmishenkien pelastaminen.

”Työ tekee myös nöyräksi kun näkee, miten pienestä ihmiselämä voi olla kiinni. Vahinko ei tule kello kaulassa”, Roivainen kertoo.

Mikä ensihoitajan työssä on olennaista, mihin ensihoitajien koulutus perustuu, miten sää näkyy ensihoitajien työvuorossa ja mikä auttaa jaksamaan rankassa työssä – muun muassa näihin kysymyksiin Roivainen vastasi Radio Kalevan haastattelussa.

Toimittaja on Sini Salmirinne.