Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Ko­koo­mus suo­si­tuin puolue Ylen kun­ta­vaa­li­ky­se­lys­sä – toisena pe­rus­suo­ma­lai­set

Kolmanneksi suosituin puolue mittauksessa oli pääministeripuolue sdp.

Ylen tuoreen kuntavaalimittauksen mukaan kokoomus on kuntavaalien ennakkosuosikki 19,6 prosentin kannatuksella.

Lue myös: Oulussa vie­rail­lut Antti Häk­kä­nen: Ko­koo­muk­sel­le on tär­keäm­pää lisätä ve­ro­tet­ta­vaa tuloa, ei verojen määrää.

Kyselytutkimuksena tehdyn mittauksen toisiksi suosituin puolue on perussuomalaiset 18 prosentin kannatuksella.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo Ylelle, että perussuomalaisten ongelmana on kannattajien äänestysvarmuus, joka on selvästi alhaisempi kuin pääkilpailijapuolueilla.

Turjan mukaan esimerkiksi kokoomus hyötyy kuntavaaleissa usein alhaiseksi jäävästä äänestysaktiivisuudesta ja omien kannattajiensa tavasta äänestää uskollisesti vaalista toiseen.

Kolmannelle sijalle kyselyssä kipusi pääministeripuolue sdp 17 prosentin kannatuksella. Puolue on menettänyt mittausjaksolla eniten kannatustaan muihin puolueihin verrattuna.

Mittausjakson aikana julkisuudessa puitiin pääministerin ateriaedusta noussutta kohua. 

Politiikan tutkija, valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen Tampereen yliopistosta arvioi kuitenkin Ylelle, että yksittäistä kohua enemmän sdp:n kannatuksessa näkyy pidempi trendi, jossa koronatilanteen helpottaminen on antanut tilaa muullekin poliittiselle keskustelulle.

Ylen kuntavaalimittaus tehtiin Taloustutkimuksen toteuttamana kyselytutkimuksena, johon haastateltiin yhteensä 2 965 ihmistä.

Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän listoilla olevaa ehdokasta he äänestäisivät, jos kuntavaalit olisivat nyt.

Haastattelut tehtiin 05.05.–08.06.2021.

Mittauksen virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.