Ihmisellä on taipumus yliarvioida lähitulevaisuuden kehitystä mutta aliarvioida kauemmas tulevaisuuteen ulottuvaa. Tämä piirre leimaa myös keskustelua energiasta. Viime kuukausina energian hintojen ja erilaisten rajoitteiden nousun myötä sanottavaa riittää, ja uudet ratkaisut halutaan käyttöön heti.
Puun tuonti Venäjältä loppui Ukrainan sodan takia. Tuontimahdollisuudet myös muualta ovat supistuneet. Konsulttiyhtiö AFRYn tuore selvitys osoittaa, että kotimaisten polttoaineiden vaje energiantuotannossa on kuluvana vuonna 3,3–5,7 TWh, ja vuonna 2025 1,5–5,2 TWh.
Kehitys uhkaa energian huoltovarmuutta ja ajaa alas nykyistä toimivaa, tehokasta energiantuotantoa ennen kuin korvaavia ja täydentäviä ratkaisuja on ehditty saada käyttöön erityisesti lämmöntuotannossa.
Mikäli metsäteollisuuden raaka-aineen saanti ja energian toimitusvarmuus kotimaisin energiajakein halutaan varmistaa, turpeen tuotantoedellytyksiä tulisi olennaisesti parantaa määräajaksi, jotta alan yrittäjille avautuisi näkymää palata muutoin kesken jääville kentille.
Metsänomistajille tulisi tarjota erilaisia keinoja ja lisämotivaatiota tehdä energiapuukauppaa osana kestävää metsänhoitoa.
Metsähakkeen tarjontaa pitäisi kasvattaa varsinkin harvennusrästejä purkamalla ja varmistamalla, että energiapuun tarjontaketjuilla on käytettävissä riittävät resurssit. Nämä toimenpiteet tukisivat energiantuotannon kustannusten pysymistä kohtuullisina.
Seuraavan hallituskauden aikana on perusteltua lisätä energian kotimaisuutta ja huoltovarmuutta hyödyntämällä täysimääräisesti nykyistä energiainfrastruktuuria, sähkön ja lämmön yhteistuotantoa sekä varmistamalla kotimaisten polttoaineiden tuotantomahdollisuudet ja toiminnan sujuvuus.