Mainos

Aja park­kiin vaan

Vuonna 2015 avatun Kivisydämen pysäköintiin on tulossa heti alkuvuodesta muutoksia, kun puomit ja pysäköintikortit poistuvat käytöstä kokonaan.

Vuonna 2015 avatun Kivisydämen pysäköintiin on tulossa heti alkuvuodesta muutoksia, kun puomit ja pysäköintikortit poistuvat käytöstä kokonaan.

Oulun keskustan suurimman pysäköintilaitoksen rakentaminen aloitettiin vuonna 2012 ja se avattiin yleisölle lokakuussa 2015. Suuren rakennusprojektin aikana kalliota louhittiin noin miljoona tonnia, mikä tarkoitti kuorma-autoilla kuskattuna yhteensä noin 70 000 kuormaa.

Oulun isossa Kivisydämessä käytettiin tuolloin oman aikansa moderneinta tekniikkaa. Avajaisten aikaan kaikki oli uutta ja hienoa – esimerkiksi uudenlaisia rekisteritunnistuskameroita ei oltu aiemmin Oulussa nähty.

Nyt Kivisydämen avajaisista on jo yli kahdeksan vuotta aikaa. Vastikään toteutetun asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan Kivisydän on edelleen erittäin pidetty oululaisten keskuudessa. Toisaalta asiakkaiden vastauksissa toistui eräs selkeä kehityskohde.

Oulun Pysäköinti Oy reagoi nopeasti asiakastutkimuksessa esille nousseeseen ongelmaan ja päätti ratkaista sen muuttamalla Kivisydämen pysäköinnin tammikuussa täysin puomittomaksi.

”Puomien purkaminen aloitetaan 8.1. ja ensimmäisen viikon ajan pysäköinti on maksutonta. 15.1.2024 alkaen Kivisydän on virallisesti puomiton pysäköintilaitos”, Oulun Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jouko Väänänen kertoo.

Oulun Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jouko Väänänen kutsuu kaikki kiinnostuneet testaamaan puomitonta pysäköintiä Kivisydämessä veloituksetta 8.–14.1.2024. Virallisesti puomiton pysäköinti käynnistyy 15.1.2024.
Oulun Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jouko Väänänen kutsuu kaikki kiinnostuneet testaamaan puomitonta pysäköintiä Kivisydämessä veloituksetta 8.–14.1.2024. Virallisesti puomiton pysäköinti käynnistyy 15.1.2024.

Miksi puomeista luovutaan?

Jo vuonna 2017 Kivisydämen asiakaspalvelussa alettiin huomata muutosta ihmisten puhelinkäyttäytymisessä, kun vikatilanteita magneettikorttien kanssa alkoi tulla huomattavasti aikaisempaa enemmän. Pysäköintikortin magneetti vaurioituu helposti, jos se on esimerkiksi samassa taskussa älypuhelimen kanssa, mikä aiheuttaa ongelmatilanteita niin maksuautomaateilla kuin puomeillakin.

Vikatilanteet ovat siis kuormittaneet asiakaspalvelua ja kiristäneet asiakkaiden hermoja viime vuosien aikana – ja siksi puomien ja pysäköintikorttien tilalle oli keksittävä jotakin uutta.

”Vertailimme markkinoita ja kävimme läpi, minkälaisia ratkaisuja muualla on kehitelty. Tekniikka on kehittynyt melkoisesti vuodesta 2015 ja moderneimmissa pysäköintilaitoksissa puomittomuus on osoittautunut asiakkaalle erittäin sujuvaksi ja toimivaksi ratkaisuksi. Kokemus on ollut muualla hyvä, joten päätös oli loppujen lopuksi melko helppo tehdä”, Väänänen kertoo.

Miten puomiton pysäköinti toimii?

Puomittoman pysäköintilaitoksen helppous tulee siitä, että sisään ajaessa asiakkaan ei tarvitse huolehtia mistään itse. Rekisteritunnistuskamera lukee automaattisesti auton rekisterinumeron – laskutus alkaa heti kun asiakas ajaa sisään ja loppuu sitten, kun auton ajaa pysäköintilaitoksesta pois.

Pysäköinnin puomittomassa kohteessa voi maksaa eri tavoilla. Helpoin tapa on maksaa pysäköinti Moovy-sovelluksella, jolloin veloitus tapahtuu sovellukseen syötetyltä maksukortilta automaattisesti. Pysäköinnin voi maksaa myös paikan päällä maksukortilla syöttämällä rekisteritunnus laitteeseen tai 48 tunnin kuluessa pysäköinnin päättymisestä Moovyn tai Oulun Pysäköinnin nettisivuilla. Pysäköinnin voi maksaa myös ParkMan-sovelluksessa, jossa pysäköinti aloitetaan ja päätetään reaaliaikaisesti.

”Käytännössä puomiton pysäköinti tarkoittaa sitä, että voit vain ajaa parkkiin ja lähtiessä ajaa parkista pois – ja maksun voit hoitaa sitten, kun itselle parhaiten sopii”, Jouko Väänänen summaa.

Mitä muita muutoksia on tulossa?

Puomien poistamisen lisäksi Kivisydämessä tehdään myös muita uudistuksia.

Käteisestä rahasta luovutaan jatkossa kokonaan. Tälläkin hetkellä Kivisydämen liikevaihdosta vain 3 prosenttia koostuu käteisestä rahasta, joten harppaus ei ole järin suuri.

Myös pysäköintihinnat muuttuvat. Jatkossa ensimmäinen tunti eli perusmaksu on 2,60 euroa, jonka jälkeen pysäköinti on 43 senttiä aina jokaista kymmentä minuuttia kohti.

”Ihmiset pysäköivät Kivisydämeen keskimäärin 1 tunniksi 37 minuutiksi, jolloin maksu on tähän asti tullut automaattisesti kahdelta tunnilta. Nyt pysäköinti jaksottuu kymmenen minuutin välein, joten pysäköinti voi siis tulla jatkossa aikaisempaa halvemmaksi”, Väänänen kertoo.

Pysäköintilaitoksen A-halli toimii poikkeustilanteissa 3 000 hengen väestönsuojana. A-hallia on suunniteltu käytettäväksi myös pienimuotoisten tapahtumien – kuten vaikkapa taidenäyttelyiden – tapahtumapaikkana.
Pysäköintilaitoksen A-halli toimii poikkeustilanteissa 3 000 hengen väestönsuojana. A-hallia on suunniteltu käytettäväksi myös pienimuotoisten tapahtumien – kuten vaikkapa taidenäyttelyiden – tapahtumapaikkana.

Kivisydämessä on yhteensä 900 pysäköintipaikkaa. Eniten pysäköintejä tehdään keskipäivällä, kun taas öisin pysäköintipaikat ovat erittäin vähällä käytöllä. Siksi Oulun Pysäköinti on päättänyt lisätä sopimuspysäköinnin määrää niin, että aikaisemman 300 sopimuspaikan määrä nousee 540 sopimuspaikkaan. Myös sähköautojen latauspisteiden määrää ollaan aikeissa nostaa.

Sopimuspaikat palvelevat yrityksiä ja heidän asiakkaitaan, esimerkiksi hotellivierailijoita. Toimistopysäköinti on arkisin kello 7–17 ja ilta- ja viikonloppupysäköinti kello 16–9.

Kaupungin suurin pysäköintioperaattori

Oulun Pysäköinti Oy on Oulun suurin pysäköintioperaattori, joka on toiminut jo yli 25 vuoden ajan. Oulun Pysäköinti Oy:n omistaa Oulun kaupunki. Oulun Pysäköinnillä on tällä hetkellä seitsemän työntekijää ja toiminta pyörii kokonaan pysäköintimaksuilla.

Oulun Pysäköinti tuottaa pysäköintipalveluja asiakkailleen Kivisydämen lisäksi omistamassaan Autosaaren pysäköintitalossa sekä puoliksi omistamassaan Autoheikin pysäköintitalossa. Lisäksi Oulun Pysäköinti toimii pysäköintioperaattorina Kontinkankaalla Sairaalaparkin, Oysin avohoitotalon sekä Oysin Rauhaparkin ja Rehaparkin pysäköintitaloissa.

”Olemme suunnitelleet puomitonta pysäköintiä myös muihin laitoksiin, mutta tehdään muutokset nyt ensin Kivisydämeen ja katsotaan sitten, millä aikataululla tämä toteutetaan muualla”, Jouko Väänänen kertoo.

Lue lisää osoitteesta: oulunpysakointi.fi/puomitpois

Miten Moovy-sovelluksen saa käyttöön?

1. Lataa Moovy-sovellus puhelimesi sovelluskaupasta.

2. Kirjaudu palveluun puhelinnumerollasi ja kertakäyttöisellä koodilla, joka lähetetään sinulle tekstiviestitse.

3. Lisää sovellukseen auton rekisteritunnus sekä maksukortin tiedot.

4. Aktivoi rekisterikilven automaattinen kameratunnistus ponnahdusikkunassa. Näin pääset pysäköimään kohteissa, joissa on kameratunnistus.

5. Kamera tunnistaa auton rekisterikilven automaattisesti sisään- ja ulosajossa, ja pysäköinti alkaa ja päättyy automaattisesti ilman erillisiä toimenpiteitä.

6. Maksu veloitetaan sovellukseen syötetyltä maksukortilta, pääsääntöisesti pysäköintiä seuraavana päivänä.

Miten ParkMan-sovelluksen saa käyttöön?

1. Lataa ParkMan-sovellus puhelimesi sovelluskaupasta.

2. Kirjaudu palveluun puhelinnumerollasi ja kertakäyttöisellä koodilla, joka lähetetään sinulle tekstiviestitse.

3. Lisää sovellukseen auton rekisteritunnus sekä maksukortin tiedot.

4. Kun avaat ParkManin, sovellus näyttää lähellä olevat pysäköintivaihtoehdot GPS-sijaintisi avulla. Voit myös etsiä pysäköintivaihtoehtoja hakutoiminnolla.

5. Valitse pysäköintiaika, maksutapa ja ajoneuvo.

6. Kun pysäköinti on käynnissä, voit milloin tahansa lopettaa pysäköinnin tai lisätä pysäköintiaikaa tarvittaessa. Voit myös asettaa muistutuksia, jotka muistuttavat pysäköinnin päättymisestä.

7. Maksu veloitetaan sovellukseen syötetyltä maksukortilta.

Kivisydän

  • Kuusi hissiyhteyttä, joissa yhteensä 19 hissiä: Karhi, OP Oulu, Pallas, Rotuaari, Tori sekä Valkea.
  • Pysäköintipaikkoja 900 kappaletta – yhden pysäköintipaikan koko on 2,7 m x 5 m.
  • Keskimäärin Kivisydämessä on noin 1800 pysäköintiä vuorokaudessa.
  • Avoinna 24/7.
  • Pysäköintilaitoksen A-halli toimii poikkeustilanteissa 3 000 hengen väestönsuojana. A-hallia on suunniteltu käytettäväksi myös pienimuotoisten tapahtumien tapahtumapaikkana. 
  • Sähköautojen latauspisteitä on tällä hetkellä kolme – tulevaisuudessa latauspisteitä ollaan lisäämässä.