Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Ke­sä­työn­te­ki­jät opas­ta­vat Kalevan di­gi­tuot­tei­den käy­tös­sä

Kaleva on järjestänyt tilaajilleen digineuvontaa aiemminkin, mutta tänä kesänä opastuksesta vastaavat avuliaat kesätyöntekijät.

Eelis Karjalainen (vas.) ja Daniel Kallio auttavat ihmisiä Kalevan digituotteiden käyttämisessä.
Eelis Karjalainen (vas.) ja Daniel Kallio auttavat ihmisiä Kalevan digituotteiden käyttämisessä.
Kuva: Sami Aspelund

Eelis Karjalainen, 18, ja Daniel Kallio, 17, työskentelevät kesäaikana Kalevassa digineuvojina. Nuoret jalkautuvat muun muassa Oulun Raksilan Prismaan ja opettavat ihmisille kädestä pitäen Kalevan digitaalisten tuotteiden käyttöä.

Lounasaikaan Prisman aulassa on vipinää, ja välillä digineuvojien pöydän luo on jonoakin. Heiltä voi pyytää apua esimerkiksi sovelluksen asentamisessa ja Kaleva Media -tunnusten luomisessa.

– Haastavinta tässä työssä on ehkä se, että vaikka ihmiset kysyisivät mitä, niin ei saa mennä sormi suuhun, toteaa kesätyösetelillä työskentelevä Kallio.

Molemmat kesätyöntekijät ovat yhtä mieltä siitä, että parasta työssä on toisten auttaminen. Välillä nuoret ovat auttaneet ihmisiä myös muiden tekniikkaan liittyvien ongelmien kanssa, vaikka se ei varsinaisesti työnkuvaan kuulukaan.

– Olemme välillä auttaneet ihmisiä keksimään salasanoja, kun heillä ei ole itsellään tullut mieleen. Erästä rouvaa autoimme myös sähköpostiosoitteen luomisessa, kertoo Kallio.

Kallio ja Karjalainen ovat viihtyneet pestissään, ja asiakkailta on tullut positiivista palautetta. Seija Siuruainen tarvitsi digineuvojilta opastusta Kaleva-sovelluksen uudelleen asentamisessa.

– Ihan kätevästi tämä sujui, ja sain apua ongelmaani, kuvailee Siuruainen.

Kaleva on järjestänyt digineuvontaa aiemminkin, mutta ensimmäistä kertaa pestiin palkattiin kesätyöntekijöitä. Digineuvojat tarjoavat apuaan Raksilan Prismassa vielä tänään keskiviikkona iltakuuteen saakka, sekä ensi viikolla tiistaista torstaihin kello 10–18. Mukaan voi ottaa tabletin tai puhelimen, johon haluaa sovelluksen asennettavan.