Vastaa kyselyyn: Miten osa-ai­ka­työl­lä pärjää?

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Ker­tshin­sal­men sillan iskun takana Uk­rai­na, sanoo uk­rai­na­lais­läh­de AFP:lle – ­Ve­nä­jän mukaan hyök­käys vaati kaksi uhria

Kiova/Moskova
Venäjän mukaan Ukraina teki kaksi kuolonuhria vaatineen hyökkäyksen Kertshinsalmen sillalle.
Venäjän mukaan Ukraina teki kaksi kuolonuhria vaatineen hyökkäyksen Kertshinsalmen sillalle.
Kuva: Stringer

Kertshinsalmen sillalle hyökättiin maanantain vastaisena yönä. Isku oli uutistoimisto AFP:lle puhuneen ukrainalaislähteen mukaan Ukrainan laivaston ja turvallisuuspalvelun erikoisoperaatio. Turvallisuuspalvelun lähteen mukaan isku tehtiin vedessä kulkevilla drooneilla.

Venäjän mukaan kaksi ihmistä kuoli ja yksi loukkaantui Krimin niemimaalle johtavalle sillalle tehdyssä hyökkäyksessä. Presidentti Vladimir Putin määräsi viranomaiset korjaamaan siltayhteyden ja auttamaan Krimille loukkuun jääneitä turisteja.

Isku ei vahingoittanut sillalla kulkevaa rautatietä, sanoi Venäjän tukema Krimin parlamentin puhemies Vladimir Konstantinov Telegramissa.

Sen sijaan autoliikenteen hyökkäys katkaisi, ja Venäjän viranomaiset kehottivat Krimin niemimaalla lomailevia venäläisiä palaamaan kotiin miehitetyn Etelä-Ukrainan kautta.

Viranomaiset ehdottivat, että kotiin palaavat turistit ajaisivat noin 400 kilometriä Venäjän laittomasti miehittämän Etelä-Ukrainan läpi. Osalla miehitetyistä alueista käydään raskaita taisteluita.

– Pyydän niemimaan asukkaita ja vieraita välttämään matkustamasta Krimin sillalla ja turvallisuuden nimissä valitsemaan vaihtoehtoisen maareitin uusien alueiden läpi, sanoi Venäjän nimittämä Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov.

Uusila alueilla Aksjonov tarkoitti Venäjän laittomasti miehittämiä Ukrainan alueita.

Tutkija: Silta jopa ykköskohde

Kertshinsalmen silta on edelleen äärimmäisen tärkeä kohde Ukrainalle sen Venäjää vastaan käymässä sodassa, sanoo Ukrainan sodan tilannekuvaa tiivisti kommentoinut sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö STT:lle.

– Tämä maantie- ja rautatiesilta saattaa olla Ukrainalle jopa ykköskohde. Sillat ovat väkisinkin haavoittuvaisia, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Käihkö sanoo.

Venäjän ja sen miehittämän Krimin niemimaan yhdistävän sillan asema ja merkitys eivät ole Käihkön mukaan nyt oleellisesti erilaiset kuin viime lokakuussa, jolloin pommi-isku vaurioitti siltaa edellisen kerran. Silta avautui autoliikenteelle uudestaan helmikuussa.

– Venäjä hoitaa Etelä-Ukrainan logistiikkaa Krimin niemimaalta päin. Jos Ukraina kykenee katkaisemaan Kertshinsalmen sillan, se vaikeuttaa Venäjän sotatoimia huomattavasti Etelä-Ukrainassa.

Käihkön mukaan eräs skenaario Ukrainan tämän kesän vastahyökkäyksestä oli, että hyökkäys olisi aloitettu iskulla Kertshinsalmen siltaan.

Muitakin kuljetuskeinoja on

Kun punnitaan Venäjän sodankäynnin logistiikan nyt kärsimien vaurioiden vakavuutta, on Käihkön mukaan syytä ottaa huomioon muut kuljetuskeinot.

– Venäjällä on käytettävissä seudulla myös lossi- ja laivaliikennettä sekä lentoliikennettä. Toisaalta on tosiasia, että rautatie on nopein ja tehokkain tapa hoitaa kuljetuksia, kun puhutaan esimerkiksi ammuksista tai panssarivaunuista.

Sillan vaurioituminen on Venäjälle vaikea asia myös siksi, että se on Kaihkön mukaan yrittänyt "epätoivoisesti" pitää yllä turismia ja matkailua Krimin niemimaalle.

Viime lokakuussa sillalle tehdyn iskun jälkeen Venäjä tehosti ilmaiskujaan Ukrainaan, ja näin voi käydä myös nyt, Käihkö sanoo.

Venäjä liitti Ukrainaan kuuluvan Krimin laittomasti itseensä vuonna 2014. Venäjä ryhtyi rakentamaan Kertshinsalmen ylittävää siltaa samana vuonna. Silta valmistui neljä vuotta myöhemmin. Sillan kokonaispituus on 19 kilometriä, ja se on Euroopan pisin silta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 17.7. kello 12.06 ja 18.7. kello 0.03.