Kem­pe­leen kun­nan­joh­ta­ja peräsi vaa­li­ten­tis­sä kak­sois­rai­det­ta Ouluun – SDP:n Rinne: ”Tuen tätä han­ket­ta”

Sinisiä tentissä edustanut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila piti myös aivan olennaisena asiana, että kaksoisraidehanke saadaan liikkeelle.

Demarijohtaja Antti Rinne (oik.) kertoi tukevansa kaksoisraidehanketta.
Demarijohtaja Antti Rinne (oik.) kertoi tukevansa kaksoisraidehanketta.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kalevan ja Ylen järjestämässä vaalitentissä kysymyksiä pääsivät esittämään myös muut kuin tentin juontajat. Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi otti kysymyksessään esiin raideliikenteen. 

Lohen mukaan pohjoisen kilpailukyvylle olisi elintärkeää nostaa raideliikenteen nopeuksia ja kapasiteettia. Lohi muun muassa peräsi kaksoisraidetta Liminka-Kempele-Oulu –osuudelle. 

Sinisiä tentissä edustanut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila piti aivan olennaisena asiana, että kaksoisraidehanke saadaan liikkeelle. 

Mattila myös toivoi, että tulevalla vaalikaudella Nelostien hanke Oulu-Kemi –välillä tulisi puolueiden yhteiseksi hankkeeksi. 

– Vaikka se on Pohjois-Suomen hanke, se palvelee koko maata, Mattila totesi. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi tukevansa kaksoisraidehanketta. 

– SDP tukee, että kaksoisraide Ouluun ja tästä eteenpäinkin saadaan toteutettua mahdollisimman nopeasti. Raideliikenteen kehittäminen ylipäänsä on keskeinen elementti, jolla liikkuminen isojen kaupunkien, kasvukeskuksien välillä saadaan kuntoon ja saadaan myös työmatkaliikenne kuntoon. Tarvitsemme selvän linkin TEN-T-verkostoon, jolla varmistetaan, että saamme myös eurooppalaista rahoitusta tähän hankkeeseen. Tuen siis tätä hanketta. 

RKP:n Eva Biaudet piti kysymystä raideliikenteen kehittämisestä tärkeänä. Biuaudet katsoi asiaa asuttavuuden, elinkeinoelämän, kansainvälistymisen ja ilmaston näkökulmasta. 

– Meidän on pohdittava, miten voimme panostaa lisää raideliikenteeseen. Miten junalla matkustaminen voisi kilpailla lentämisen kanssa? Tämä on yksi kaikkein keskeisimmistä kohdista ilmastostrategiassa seuraavassa hallituksessa, Biaudet sanoi.