Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Kaup­pa­ka­ma­rin kysely: Yri­tyk­set pitävät kou­lu­jen ja päi­vä­ko­tien sul­ke­mis­ta tai ra­vin­to­la- ja mat­kus­tus­ra­joi­tus­ten tiu­ken­ta­mis­ta hai­tal­li­sim­pi­na ko­ro­na­ra­joi­tuk­si­na

Keväällä koronarajoitukset sulkivat monet ravintolat yli kahdeksi kuukaudeksi.
Keväällä koronarajoitukset sulkivat monet ravintolat yli kahdeksi kuukaudeksi.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Yritykset pitävät koronarajoituksista haitallisimpina toimina yritystoiminnan kannalta koulujen ja päiväkotien sulkemista, ravintoloiden toiminnan lisärajoituksia sekä nykyisten matkustusrajoitusten tiukentamista. Asia käy ilmi keskuskauppakamarin tekemästä kyselystä.

Keskuskauppakamari kertoo tiedotteessaan, että kyseiset kolme rajoitustoimea saivat eniten mainintoja, kun yrityksiltä kysyttiin, mikä mahdollisista hallituksen määräämistä rajoitteista olisi haitallisin yrityksille. 48,6 prosenttia vastanneista piti koulujen ja päiväkotien sulkemista haitallisena yritystoiminnalle.

Kyselyyn vastasi lähes 3 000 kauppakamarien jäsenyritystä, joista kahdeksan prosenttia oli yksinyrittäjiä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen mukaan yritykset toivovat toimia, joiden avulla yritysten toiminta voidaan turvata myös korona-aikana. Romakkaniemen mukaan hallituksen tulisi tehdä ensiksi kaikki muut toimenpiteet, ennen kuin se alkaa rajoittamaan elinkeinovapautta tai kansalaisoikeuksia haitaten vakavasti yritysten toimintaa.

– Ensin on siis saatava jäljitys ja eristys tehokkaaksi, koronavilkun ongelmat kuntoon ja maskipakko liikennevälineisiin ja sellaisiin tilanteisiin, joissa turvavälejä ei voi pitää. Vasta sen jälkeen tarvittaessa muut toimet, Romakkaniemi toteaa tiedotteessa.

Kauppakamarikyselyyn vastanneet yritykset toivoivat lisää paikallista sopimista ja ansiotuloverojen laskemista yritysten lääkkeeksi koronakriisistä selviämiseen. Samalla yritykset toivovat, että lomautusten ja yt-neuvottelujen lyhyempiä keväästä saakka voimassa olleita aikarajoja jatkettaisiin.

Lokakuun 8. päivä tehtyyn kyselyyn vastasi 2929 kauppakamarien jäsenyritystä.