Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Kaleva Live: Voi­mis­te­lu­päi­vät jat­ku­vat Ou­lu­hal­lis­sa

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kaupan alan työ­rii­das­sa saa­vu­tet­tiin sopu – tälle vii­kol­le suun­ni­tel­lut lakot pe­rut­tiin

Helsinki
Kaupan alan työriitaan on saatu sopu. Tälle viikolle oli suunniteltu toista ruokakauppoihin kohdistuvaa lakkoa. Se olisi ollut viime viikon lakkoa laajempi.
Kaupan alan työriitaan on saatu sopu. Tälle viikolle oli suunniteltu toista ruokakauppoihin kohdistuvaa lakkoa. Se olisi ollut viime viikon lakkoa laajempi.
Kuva: Pekka Peura

Kaupan alan työriitaan on saatu sopu, valtakunnansovittelija kertoi sunnuntai-iltana Twitterissä.

Työriidan osapuolten eli Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Kaupan liiton hallitukset hyväksyivät neuvottelutuloksen myöhään illalla.

Hyväksytty työehtosopimus nostaa alan palkkoja 1.6.2023 alkaen 105 euroa ja 1.6.2024 alkaen 60 euroa. Lisäksi työntekijöille maksetaan huhtikuun palkanmaksun yhteydessä 400 euron suuruinen kertaerä.

Työehtosopimus on voimassa kaksi vuotta eli 1.2.2023–31.1.2025. Työehtosopimusratkaisun yksityiskohtaisempi sisältö julkaistaan alkuviikosta.

Liitot tiedottivat hyväksyneensä neuvottelutuloksen vajaa kolme tuntia sen jälkeen, kun valtakunnansovittelija kertoi neuvottelutuloksen syntymisestä.

Kaupan alan lakon oli tarkoitus alkaa maanantaina kello viisi aamulla. Sovun synnyttyä kaupan alalle julistetut lakot sekä ylityökiellot, vuoronvaihtokiellot ja tilapäisten siirtojen kiellot kuitenkin peruuntuvat.

"Voidaan kutsua tasa-arvokierrokseksi"

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen lopputulokseen neuvotteluissa, jotka eivät olleet missään vaiheessa helpot.

– Pitkäaikainen tavoitteemme euromääräisistä palkankorotuksista toteutui. Euromääräiset palkankorotukset ovat erityisesti pienipalkkaisten etu.

Palkankorotusten lisäksi sopimus sisältää PAMin mukaan myös parannuksia perhevapaiden ajan palkanmaksuun eli ei-synnyttävän vanhemman palkallinen perhevapaa pitenee nykyisestä kuudesta päivästä 36 päivään.

– Palkankorotukset ovat niin sanotun yleisen linjan mukaisia ja painottuvat alan pienipalkkaisille työntekijäryhmille kuten myyjille. Työehtosopimuskierrosta voidaan muutoinkin kutsua tasa-arvokierrokseksi, sillä lisäsimme ei-synnyttävän vanhemman palkallista perhevapaata, sanoi Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.

Kaupan alan työriitoja soviteltiin valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla 24. tammikuuta alkaen.

Juttua päivitetty kello 23.03 tiedolla, että lakot peruuntuvat.
Kello 23.09 lisätty tieto alan palkankorotuksista.
Kello 23.45 lisätty muun muassa Annika Rönni-Sallisen kommentit.