Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ka­tu­jen­gien synty Ouluun on es­tet­tä­vä al­kuun­sa, ja siihen tar­vi­taan monen tahon, myös van­hem­pien, mu­ka­na­oloa

Katujengit eivät vielä ole Oulun ongelma, mutta jengien ihannointi voi luoda kaikupohjaa niiden synnylle. Nuorten pysyminen hyvillä teillä vaatii monen osapuolen yhteistyötä. Halpahintainen poliittinen propaganda ei asiassa auta.

Katujengi-ilmiö nostaa päätään Oulussa, kertoi torstain Kaleva. Poliisin määritelmässä katujengiin kuuluvat selvä hierarkia ja johtohahmot. Sellaisia jengejä ei Oulussa ole, mutta on jo ryhmä, jossa tuollaista kulttuuria ihaillaan.

Ryhmässä on sekä maahanmuuttajataustaisia että kantasuomalaisia alaikäisiä ja täysi-ikäisiä nuoria.

Jengeissä rikollista elämäntapaa ja väkivaltaa tavataan pitää arvossa. Muuhun yhteiskuntaan suhtaudutaan välinpitämättömästi.

Kaupungilla liikkuessa Oulunkin nuoret entistä useammin pitävät mukanaan puukkoja. Tuota väkivaltakulttuurimme perinneasetta valitettavasti myös käytetään aiempaa yleisemmin, eikä aina pelkästään pelotteluun.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Huonon kehityksen kiihtymistä ei pidä jäädä toimettomana seuraamaan. Kerran jalansijaa saanutta kulttuuria tuskin saadaan nopeasti juurittua irti. Näin on ainakin ulkomaisten ja meilläkin pääkaupunkiseudun kokemusten mukaan.

Parhaat keinot jengiytymisen ja väkivaltakulttuurin torjumiseksi ovat ilmeisesti ne perinteiset: ennaltaehkäisy sekä nopea puuttuminen tehtyihin rikoksiin.

Ehdottomasti tarvitaan usean tahon yhteistyötä: ainakin poliisin, nuorisotoimen, sosiaaliviranomaisten, koulujen, ehkä seurakuntien ja mahdollisten vapaaehtoistoimijoidenkin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.