Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kan­san­edus­ta­jat Jenni Pitko ja Tiina Elo: Hal­li­tuk­sen on pää­tet­tä­vä bud­jet­ti­rii­hes­sä tur­kis­alan alas­ajo­pa­ke­tis­ta

Kuva turkistarhassa elävästä minkistä. Arkistokuva.
Kuva turkistarhassa elävästä minkistä. Arkistokuva.
Kuva: Kari Mankonen

Vihreiden kansanedustajat Jenni Pitko ja Tiina Elo vaativat, että hallitus päättää tulevassa budjettiriihessä turkistarhauksen alasajopaketista. Hallitus kokoontuu budjettiriiheen 19.–20. syyskuuta.

Kansanedustajat vaativat, että hallitus tekee päätöksen turkistarhauksen hallitusta alasajosta ja luopumistuesta turkistuottajille. Vaatimusta perustellaan eläinten hyvinvoinnilla, ihmisten terveydellä ja hallitulla siirtymällä. Lisäksi esiin nostetaan myös turkisalan kannattavuusongelmat.

Pitkon ja Elon kannanotossa todetaan, että turkiseläimet elävät pienissä häkeissä ilman mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen, minkä seurauksena niille kehittyy sairauksia ja käyttäytymisen häiriöitä.

Elo viittaa myös kansalaisaloitteeseen turkistarhauksen alasajon puolesta, joka on kerännyt yli 100 000 allekirjoitusta.

– Hallituksen olisi nyt aika tunnustaa tosiasiat: turkistarhaus on kestämätön, epäeettinen elinkeino, joka on jo aikaa sitten tullut tiensä päähän, Elo sanoo.

Kansanedustajat viittaavat myös lintuinfluenssakeskustelussa esiin nousseisiin terveysriskeihin ja siihen, miten asiantuntijat pitävät turkistarhoja merkittävänä riskinä uusien epidemioiden ja pandemioiden syntymiseen.

Siirtymästä halutaan mahdollisimman oikeudenmukainen myös turkistuottajille, minkä vuoksi alalle tulee Elon ja Pitkon mukaan tarjota tukia ja apua siirtymässä. Kansanedustajien mukaan turkisalan loppuminen Suomessa on joka tapauksessa edessä tulevaisuudessa.