Kolumni: MM95 ei ole vain nevö foget -meemi, vaan su­ku­pol­vi­ko­ke­mus

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Ka­la­joen maas­to­pa­lon laajuus var­mis­tui: poltti metsää 227 heh­taa­rin alueel­ta – tu­hou­tu­neek­si uskottu kai­vin­ko­ne saa­tiin­kin pe­las­tet­tua pa­lo­alueel­ta

Kalajoen maastopalo tuhosi metsää yhteensä 227 hehtaarin alalta. Kuva keskiviikolta 28. heinäkuuta.
Kalajoen maastopalo tuhosi metsää yhteensä 227 hehtaarin alalta. Kuva keskiviikolta 28. heinäkuuta.
Kuva: Tuovi Pulkkanen

Kalajoen heinäkuisessa maastopalossa palaneen alueen kooksi on varmistettu tarkistusmittauksessa noin 227 hehtaaria. Palaneista metsistä seurakunnan omistuksessa olevia oli noin 208 hehtaaria ja viiden yksityisen omistajan maita yhteensä noin 19 hehtaaria. Paloalueen ympärysmitta on noin 9 300 metriä.

Mittauksen toteutti Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan metsäasiantuntija. Tarkistusmittaus tehtiin gps:n avulla jalkaisin seuraten hyvin tarkasti palaneen alueen reunoja.

Jokilaaksojen pelastuslaitos korostaa, että alueen suurta kokoa kuvaa se, että paloalueen kiertämiseen kului hankalassa maastossa aikaa reilu viisi tuntia.

Palon ollessa käynnissä pelastusviranomaisen arvio paloalueesta oli vielä suurempi. Jokilaaksojen pelastuslaitos arvioi pahimmillaan pinta-alan olleen noin 290 hehtaaria heillä käytössä olevalla mittaustavalla. Tarkat mittaukset tehdään tarvittaessa aina metsäammattilaisen toimesta.

Jokilaaksojen pelastuslaitos arvioi myös palon alkuvaiheessa, että yksi kaivinkone ja pakettiauto olisivat jääneet paloalueelle ja mahdollisesti tuhoutuneet, mutta kyseinen tieto on osoittautunut vääräksi. Kaivinkone onnistuttiin pelastamaan palon alta pelastuslaitoksen ja koneen omistajan yhteistyöllä, mutta pakettiauton sijainnista ei ole tietoa.

Maastopalon palontutkinta on yhä kesken ja jälkianalyysi parhaillaan menossa. Pelastusopisto koordinoi tiedonkeruuta ja analyysia, jossa ovat mukana myös muun muassa Jokilaaksojen pelastuslaitos sekä sisäministeriö.