Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ka­la­joen ään­ten­las­ken­nas­sa in­hi­mil­li­nen virhe – ­kes­kus­tan eh­dok­kaan ääniä mer­kit­tiin ko­koo­mus­lai­sel­le

Kalajoella tapahtui kuntavaalien ennakkoäänten laskennassa virhe, jonka vuoksi keskustalaisehdokkaan 52 äänestyslippua päätyi kokoomuslaiselle.

Ennakkoäänestyksen laskennassa 52 ääntä päätyi väärälle ehdokkaalle Kalajoella. Arkistokuva.
Ennakkoäänestyksen laskennassa 52 ääntä päätyi väärälle ehdokkaalle Kalajoella. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kalajoella tapahtui kuntavaalien ennakkoäänten laskennassa virhe, jonka vuoksi keskustalaisehdokkaan 52 äänestyslippua päätyi kokoomuslaiselle. Ehdokkaiden äänestysnumerot olivat peräkkäiset.

Kalajoen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Hanna Nikupaavon mukaan kyseessä oli inhimillinen erehdys.

– Maanantaina tapahtuneessa tarkistuslaskennassa virhe oikaistiin. Jostain syystä äänet olivat päätyneet viereiselle numerolle. Harmittavaa, kun äänet menivät eri puolueelle ja ehdittiin tulos uutisoida, Nikupaavo sanoo.

Nikupaavon mukaan yleensä virheissä on kyse yksittäisistä äänistä, mutta nyt niitä päätyi väärälle ehdokkaalle poikkeuksellisen paljon.

Nikupaavon mukaan äänisekaannuksen osapuolille on asiasta kerrottu.

– Hän, joka luuli pääsevänsä oli itsekin ehtinyt ihmetellä, että mistä niitä ääniä tuli. Ehdokas, jolle äänet todella kuuluivat, oli tietysti iloinen oikaisusta, Nikupaavo sanoo.

Neljän ehdokkaan sijoitus muuttuu tarkistuslaskennan jälkeen. Kalajoen kaupunginvaltuustoon nousevat keskustan Aulis Vuotila ja kokoomuksen Juha Rahkola. Keskustan Eeva Myllynen ja kokoomuksen Jarmo Ainali putoavat varavaltuutetuiksi.

Vuotilan äänistä 52 päätyi Ainalille. 

Kalajoella tapahtui myös toinen harvinainen tilanne, kun vihreiden kolme ehdokasta saivat täsmälleen samat äänimäärät. Sami Salmu, Meri Säteri ja Arja Isokääntä saivat kukin 42 ääntä ja saman vertausluvun. Keskusvaalilautakunta arpoo heistä keskiviikkona kaksi läpimenijää, kolmas jää varavaltuutetuksi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä KP24.