Kolumni: Sanna Marinin ym­pä­ril­lä vellova kes­kus­te­lu saa miet­ti­mään, onko pää­mi­nis­te­riys enää ihmisen työ

Jääkiekko: Kärpät illan HIFK-pe­liin pahasti sii­pi­rik­koi­se­na

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Ka­la­joel­la ih­me­tel­tiin jää­pal­lo­mer­ta ja Nal­li­ka­rin edus­tal­la tilk­ku­täk­ki­jää­tä

Lukijat ovat lähettäneet kuvia viikonlopun mielenkiintoisista jääilmiöistä. Kalajoella rannat olivat muuttuneet jääpallomereksi ja Oulun Nallikarissa kuljettiin tilkkutäkkijäällä.

Ville Suorsa kuvasi  kalajokista jääpallomerta ja otti mukaan myös linssipallon, joka kääntää maiseman ylösalaisin. Nallikarin edustalla jää oli kuin tilkkutäkki.
Ville Suorsa kuvasi kalajokista jääpallomerta ja otti mukaan myös linssipallon, joka kääntää maiseman ylösalaisin.
Ville Suorsa kuvasi kalajokista jääpallomerta ja otti mukaan myös linssipallon, joka kääntää maiseman ylösalaisin.
Kuva: Ville Suorsa

Lukijat ovat lähettäneet kuvia viikonlopun mielenkiintoisista jääilmiöistä. Kalajoella rannat olivat muuttuneet jääpallomereksi ja Oulun Nallikarissa kuljettiin tilkkutäkkijäällä.

Kalajokinen Ville Suorsa kuvasi viikonloppuna Kalajoella Vihaspauhan alueella meren rannalla pallomerta, joka oli syntynyt jääpalloista. Hän kertoo, että jääpalloja oli myös Hiekkasärkkien alueella ja muillakin rannoilla.

– Tosi paljon ihmisiä oli katsomassa luonnonilmiötä. Jääpalloja oli noin puolen kilometrin matkalla. Ne olivat pääasiassa tennispallon kokoisia tai vähän isompia.

Jäinen pallomeri syntyi lumimyrskyn ja pakkasyön jälkeen. Meriveden pinnan laskettua  pallot jäivät kuivalle maalle.

– Loppiaisena vesi nousi reilusti. Osa pallomerestä hajosi. Ilmiö oli komeimmillaan sunnuntaina, Suorsa kommentoi.

Vastaavanlainen ilmiö syntyi Hailuodon Marjaniemessä viime marraskuun alussa. Lukijoiden ottamissa kuvissa ja videolla Hailuodon jääpallot näyttivät olleen hieman tasalaatuisempia kuin Kalajoen jääpallomeressä.

Nallikarin edustalla jää oli kuin tilkkutäkki.
Nallikarin edustalla jää oli kuin tilkkutäkki.
Kuva: Sataman Lapsi

Luonto oli tehnyt taidetta jäälle viikonloppuna myös Nallikarin edustalla Oulussa. Kalaverkkoja jään alle ensi kertaa tänä talvena vienyt Tenho Juntunen kuvasi kirjavaa tilkkutakkijäätä.

Tumma kohta jäästä oli teräsjäätä ja harmaa aikaisempaa jääkantta, joka oli mennyt rikki myrskyssä.

– Alussa ei meinannut rohkeus riittää jäälle menoon. Lähdimme kuitenkin kävelemään ja kairasimme aina välillä jäätä. Sen paksuus oli 17-18 senttiä.

Vuosi sitten loppiaisena jään paksuus oli samalla reitillä Juntusen mukaan 31 senttiä.

Juntusen mukaan jäällä riitti liikkujia pilkkijöistä ja kävelijöistä retkiluistelijoihin. Joku oli uskaltautunut moottorikelkallakin jäälle.

Juntunen on liikkunut kymmenkunta vuotta talvikalalle samaa reittiä, ja hän kertoo osaavansa varoa virtapaikkoja ja muita heikon jään petollisia paikkoja.

– Mietityttää jäällä kulkijat, jotka eivät tiedä Oulun edustan vesistön käyttäytymistä. Jos esimerkiksi Nallikarin edustalla jää on kantavaa, Toppilansalmen edustalla virtaus aiheuttaa vaarallisia paikkoja.

Virpiniemen merivartioasemalta muistutetaan, että pakkasen ja plussa-asteiden välillä sahaavat lämpötilat voivat yllättää jäällä liikkujan. Varovaisuus on erittäin tärkeää, viranomaisten mukaan jäät eivät ole Oulun edustan merialueella vielä siinä kunnossa, että niille menemistä voisi suositella.

Lukijat ovat lähettäneet kuvia jäätilanteesta, muun muassa Oulunsalon Riutunkarin jääröykkiöistä. Lähetä mukaan oma jääkuvasi numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta.