Luonto

"Vaikka vielä aamulla jää kantaa, illemmalla tilanne saattaa olla ihan toinen", muistutetaan Virpiniemen me­ri­var­tio­ase­mal­ta

Jään kestävyyteen ei voi tällä hetkellä luottaa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Luonto 2.1.2020 6:17
Riitta Taulavuori

Pakkasen ja plussa-asteiden välillä sahaavat lämpötilat voivat yllättää jäällä liikkujan.

– Vaikka vielä aamulla jää kantaa, illemmalla tilanne saattaa olla ihan toinen, huomauttaa Virpiniemen merivartioaseman varapäällikkö Risto Karppinen.

Merivartioasemalta käytiin pelastamassa viime sunnuntaina Liminganlahdelta ihmisiä, jotka oli olivat menneet mönkijällä läheiseen saareen. Saaresta haetut eivät olleet tulleet ajatelleeksi, että jään kantavuus voi heikentyä jo päivänkin aikana.

Karppisen mukaan jäät eivät ole ylipäätään Oulun edustan merialueella vielä siinä kunnossa, että niille menemistä voisi suositella.

Esimerkiksi Liminganlahden kohdalla jääpaksuus on tällä haavaa pääosin 10–30 senttiä, kertoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

– Tuostakin jäästä on 5–10 senttiä kantavuudeltaan huonoa kohvajäätä ja loput on jonkinmoista teräsjäätä, hän jatkaa.

– Oulun edustalla jään paksuus on noin 10–20 senttiä. Jäät kantavat pilkkijöitä, jos nämä tietävät, missä liikkuvat. Muut kulkijat kyllä päätyvät mahdollisesti vielä uimasille, Vainio sanoo.

Teräsjäätä muodostuu vedestä, joka alkaa jäätyä pakkasten myötä. Ulkonäöltään se on tumman sinertävää, lasimaista ja yleensä suurikiteistä. Jään kantokyky mitataan aina teräsjään mukaan, ja yksin kulkevalle ihmiselle pienin kantava teräsjään paksuus on vähintään viisi senttiä.

Kohvajäätä taas muodostuu siitä, kun jää pettää lumen painosta, ja jään päälle nouseva vesi ja lumi muodostavat sohjoa, joka jäätyy pakkasen kiristyessä. Kohvajää sisältää usein ilmakuplia, se on ulkonäöltään himmeän vaaleaa ja maitomaista ja sen kiteet ovat pieniä ja raemaisia. Tällaisen jään kantavuus on vain puolet teräsjään kantokyvystä.

Jäätilanteen kannalta alkutalvi on ollut Vainion mukaan sikäli poikkeuksellinen, että marraskuun kylmän jakson ansiosta jäätä alkoi tulla rannoille hieman tavanomaista aiemmin, jos kohta lämmin joulukuu hillitsi jääpeitteen kasvua.

Toisaalta viime vuosina on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus se, että alkutalvet ovat olleet varsin leutoja.

Niin merialueilla kuin sisävesilläkin jääkannen kestävyyttä ei ole helppo arvioida vain silmäilemällä. Jään paksuus ja kantavuus voivat lisäksi vaihdella eri kohdissa vesistöä, Karppinen ja Vainio muistuttavat.

Yleisesti on syytä muistaa, että jään kantavuutta heikentävät jääkannessa olevat halkeamat. Erityisesti varottavia heikkojen jäiden kohtia ovat virtapaikat sekä muun muassa järvien kapeikot, karikot, niemenkärjet sekä jokien ja purojen suistot.

Jos ei tiedä varmasti jään kestävän, on viisainta olla menemättä jäälle. Jäällä liikkuessa tulee ­varustautua turvavälineillä, kuten jäänaskaleilla. Turvavälineitä pitää osata myös käyttää.

MAINOS

Kommentoi

Jää ei tule tiineeksi vasta kun viikon kunnon pakkasten aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jormuanlahdella voi pilkkiä puolisen vuotta. Ja kalaa nousee, kun paikat tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyihmisele jääkin on tuntematon elementti. Pilkkijät ovat oppineet tuntemaan jään eri muodot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuluvana talvena saadaan vielä kokea kovia pakkasia. Kuukauden kuluttua kirkas auringonpaiste loistaa pakkassäässä. Piristystä on tulossa.
Pitää luottaa siihen, että pakkaset tulee myös tänä talvena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oritkarissa kävin nyt ti+ke päivinä jäätä puoli kierteen mittaa missä karasin,olin aika rannassa mutta rohkeimmat käveli keskelle kempeleen lahtea ja jopa toiselle puolelle..enpä ite rohkenis enkä kyllä viitikkään silla appuroita saa rannaltakin sen mitä tarvii..ps.ti kymmenen nykyä ja ke ei nykyäkään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole jäille mennyt enkä tälle talavee mene kun eivät ne kestä vaan tipahtaa lävitte kylmään kylypyyn :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image