Mainos

Kai­kil­la on oikeus tukeen – OSAOssa li­sä­spurt­tia opis­ke­luun opis­ke­lu­val­miuk­sia tu­ke­vis­ta opin­nois­ta

OSAOssa lisäspurttia ja tukea opintoihin voi hakea tarpeen tullen opiskeluvalmiuksia tukevista opinnoista. OSAOssa opiskelevat Henriikka ja Dilani edistävät opinnoilla työelämätaitoja ja suomen kielen osaamista.

Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot on tarkoitettu kaikille OSAOn opiskelijoille. Vaikka jokaisen opiskelijan polku on yksilöllinen, opiskelijan ei pidä tuntea oloaan yksinäiseksi, erityisopettaja Mari Mökkönen korostaa.
Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot on tarkoitettu kaikille OSAOn opiskelijoille. Vaikka jokaisen opiskelijan polku on yksilöllinen, opiskelijan ei pidä tuntea oloaan yksinäiseksi, erityisopettaja Mari Mökkönen korostaa.

OSAOssa opiskelijalle on tarjolla monenlaista tukea opintojen edistämiseksi. Oiva esimerkki ovat opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot, joilla vahvistetaan opiskelijan valmiuksia suorittaa ammatillinen tutkinto.

“Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot mahdollistavat opiskelijan tutkinto-opiskelun edistymisen. Opinnot keskittyvät siihen aihepiiriin, missä opiskelija kokee itse tarvitsevansa tukea”, opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen opettaja ja erityisopettaja Mari Mökkönen OSAOsta kertoo.

Opiskeluvalmiuksia tukevissa opinnoissa voidaan keskittyä esimerkiksi arjen hallintaan, työelämävalmiuksien vahvistamiseen tai opiskelutaitoihin.

“Esimerkiksi vanhemmilla opiskelijoilla edellisistä opinnoista saattaa olla kulunut pitkä aika, jolloin digitaidot ovat ruosteessa. Heidän kanssaan kirjaimellisesti kesytetään hiiri”, Mari Mökkönen kertoo hymyillen.

Buustia omiin opintoihinsa OSAOssa ovat saaneet tieto- ja viestintätekniikkaa opiskeleva Henriikka Pohjola ja laboratorioalan perustutkintoa suorittava Dilani Manage. Henriikka on keskittynyt opiskeluvalmiuksia tukevissa opinnoissaan työelämätaitojen vahvistamiseen, Dilani puolestaan suomen kielen taitojen kehittämiseen.

Yksilöllisesti, muttei yksin

Dilani Manage aloitti laboratorioalan perustutkinnon opinnot OSAOssa viime syksynä. Hän huomasi heti opintojensa alussa, että suomen kielellä opiskelu ja laboratorioalan ammattisanasto tuntuivat haastavilta.

“Ajattelin syksyllä, että tämä ei ole minun paikkani ollenkaan. Kun sain apua suomen kielen opiskeluun, minulle tuli tunne, että pystyn kyllä tähän!” Dilani sanoo.

Dilani pääsi aloittamaan opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot ryhmässä, jossa keskitytään suomen kielen osaamisen ja ammattisanaston vahvistamiseen. Nyt Dilanin kielitaito on kasvanut ja opinnot ovat lähteneet luistamaan.

Suomen kielen opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot ovat vauhdittaneet Dilani Managen labortatorioalan opintoja.
Suomen kielen opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot ovat vauhdittaneet Dilani Managen labortatorioalan opintoja.

Tieto- ja viestintätekniikkaa opiskeleva Henriikka Pohjola on keskittynyt opinnoissaan erityisesti työelämätaitojen vahvistamiseen. Henriikan kohdalla opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot ovat sisältäneet sekä yksilö- että pienryhmäopiskelua.

Henriikka sanoo, että opiskeluasiat lutviutuivat lopulta paremmin kuin hän olisi voinut kuvitellakaan.

“En olisi silloin voinut ajatella, että olisin nyt tässä tilanteessa. Mietin silloin, että mitenhän saan tehtyä kaikki opinnot loppuun. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot olivat juuri se juttu, mitä silloin tarvitsin.”

Kaikilla on oikeus tukeen

Yleensä opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja opiskellaan perustutkinto-opintojen rinnalla. Tietyissä tilanteissa opiskelija voi suorittaa pelkkiä opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja korkeintaan puolen vuoden ajan. Tämä on tyypillistä esimeriksi maahanmuuttajataustaiselle suomen kieltä opiskelevalle tai opiskelijalle, jonka opinnot ovat vaarassa keskeytyä.

“Opinnot tarjoavat näissä tapauksissa aikalisän opiskelijalle”, Mari Mökkönen kertoo.

Vaikka jokaisen opiskelijan polku on yksilöllinen, opiskelijan ei pidä tuntea oloaan yksinäiseksi, Mari Mökkönen korostaa.

“OSAOssa apua opintoihin on aina saatavilla, ja siihen on kaikilla oikeus. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot tähtäävät siihen, että tutkinto-opiskelu mahdollistuu ja siitä tulee mahdollisimman helppoa”, Mari Mökkönen sanoo.

Henriikan ja Dilanin mielestä parasta opinnoissa on ollut tunne siitä, ettei asioiden kanssa joudu painimaan yksin. Opettajana Mari Mökkönen iloitsee aina, kun opiskelijan opinnot nytkähtävät eteenpäin.

“Parasta opettajana on opiskelijoiden onnistumisten todistaminen. Kun opiskelija löytää omat vahvuutensa ja alkaa uskomaan itseensä, se on minulle kaikista paras palkinto.”

OSAOsta avaimet työelämään ja jatko-opintoihin

OSAOn erilaiset osaamispolut mahdollistavat lähes sata erilaista vaihtoehtoa peruskoulunsa päättäville nuorille. Yksi varteenotettava vaihtoehto on suorittaa ylioppilastutkinto ammatillisen tutkinnon rinnalla.

Ammatillinen perustutkinto antaa nuorelle avaimet sekä työelämään että jatko-opintoihin yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa. Huippu-urheilijaksi tähtäävälle OSAO tarjoaa joustavat puitteet urheilun ja opiskelun yhdistämiseen yhdessä Ouluseutu Urheiluakatemian kanssa.

Ammattiosaajista on kova pula ja työllisyysnäkymät ovat monella alalla erinomaiset. OSAOssa yhteys työelämään on mukana opinnoissa koko ajan: suurin osa oppimisesta tapahtuu itse tekemällä ja aidoilla työpaikoilla.

Teksti: Laura Lääveri-Uimonen Kuvat: Jouni Ylisuutari

Yhteishaku OSAOon keväällä 2023
  • OSAOssa on kevään yhteishaussa tarjolla 1 918 opiskelupaikkaa.
  • Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on 21.2.–21.3.2023.
  • Yhteishaku on tarkoitettu nuorelle, joka hakee perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin. Yhteishaussa voi hakea OSAOssa ammatillisiin perustutkintoihin ja tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen.
  • OSAOlla on yksiköt Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Kysyttävää OSAOon hakeutumisesta? OSAO Ovi hakijapalvelut auttaa sinua kaikissa hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä: osao.fi/tietoa-hakemisesta/palvelut-hakijalle/ohjausta-hakijoille-osao-ovi.