Hyvinvointialueet, kaupungit, kunnat ja seurakunnat tekevät miljardien eurojen hankintoja veronmaksajien rahoilla. Hankintamenettelyistä ja hankintojen julkisuudesta on säädetty julkisista hankinnoista annetulla lailla.
Periaatteessa meillä on oikeus pyytää viranomaisilta tietoa hankinnoista, hinnoista ja valintaperusteista. Kuntaliitto suosittelee, että kaupungit ja kunnat julkaisisivat kaiken ostolaskudatan helposti luettavina tietokantoina.
Tietojen siirtäminen kunnan kirjanpidosta sopivalle alustalle on helppoa. Siihen on olemassa selkeät ohjeet. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on siirtänyt useamman vuoden ajan kaikki ostolaskut tällaiselle alustalle. Sieltä löytää esimerkiksi vuodelta 2021 suurimman yksityisen laskuttajan YIT:n laittamien 453 laskun summat (suurin 5,8 miljoonaa euroa ja pienin 242 euroa) ja pienimmän laskuttajan Niinivaaran apteekin 1,73 euron laskun summan. Muun muassa Liedon kunnasta (noin 20 000 asukasta) löytyy vastaavat tiedot kaikista laskuttajista.
Ostolaskutietonsa jo pitkään julkistaneet Helsingin ja Jyväskylän kaupungit näkevät tietojen avaamisen ryhtiliikkeenä kaupungin rahankäytössä. Helsingin kaupunki on arvioinut julkaisemisen tuovan 1–2 prosentin säästön kaupungin ostokuluissa. Helsingin volyymeillä tämä tarkoittaa 30–50 miljoonan euron vuosisäästöä.
Tulevan hyvinvointialueen hankinnoissa vastaavat säästöt olisivat miljoonaluokkaa, ja esimerkiksi Tornion, Kemin ja Rovaniemen vuotuiset säästöt satoja tuhansia, jopa miljoonia euroja vuodessa.
Lapin hyvinvointialue, kaupungit, kunnat ja seurakunnat lisäisivät ihmisten luottamusta päätöksentekoon ja toimintaan avaamalla ostolaskudatat.
Kaiken lisäksi ostolaskudatan julkaisemisella on saatavissa huomattavat säästöt ilman kipeitä leikkauksia.