Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jul­kis­ten han­kin­to­jen avoi­muus tuo sääs­tö­jä – Kun­ta­liit­to suo­sit­te­lee, että kau­pun­git ja kunnat jul­kai­si­si­vat kaiken os­to­las­ku­da­tan hel­pos­ti luet­ta­vi­na tie­to­kan­toi­na

Hyvinvointialueet, kaupungit, kunnat ja seurakunnat tekevät miljardien eurojen hankintoja veronmaksajien rahoilla. Hankintamenettelyistä ja hankintojen julkisuudesta on säädetty julkisista hankinnoista annetulla lailla.

Periaatteessa meillä on oikeus pyytää viranomaisilta tietoa hankinnoista, hinnoista ja valintaperusteista. Kuntaliitto suosittelee, että kaupungit ja kunnat julkaisisivat kaiken ostolaskudatan helposti luettavina tietokantoina.

Tietojen siirtäminen kunnan kirjanpidosta sopivalle alustalle on helppoa. Siihen on olemassa selkeät ohjeet. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on siirtänyt useamman vuoden ajan kaikki ostolaskut tällaiselle alustalle. Sieltä löytää esimerkiksi vuodelta 2021 suurimman yksityisen laskuttajan YIT:n laittamien 453 laskun summat (suurin  5,8 miljoonaa euroa ja pienin 242 euroa) ja pienimmän laskuttajan Niinivaaran apteekin 1,73 euron laskun summan. Muun muassa Liedon kunnasta (noin 20 000 asukasta) löytyy vastaavat tiedot kaikista laskuttajista.

"Kaiken lisäksi ostolaskudatan julkaisemisella on saatavissa huomattavat säästöt ilman kipeitä leikkauksia."

Ostolaskutietonsa jo pitkään julkistaneet Helsingin ja Jyväskylän kaupungit näkevät tietojen avaamisen ryhtiliikkeenä kaupungin rahankäytössä. Helsingin kaupunki on arvioinut julkaisemisen tuovan 1–2 prosentin säästön kaupungin ostokuluissa. Helsingin volyymeillä tämä tarkoittaa 30–50 miljoonan euron vuosisäästöä.

Tulevan hyvinvointialueen hankinnoissa vastaavat säästöt olisivat miljoonaluokkaa, ja esimerkiksi Tornion, Kemin ja Rovaniemen vuotuiset säästöt satoja tuhansia, jopa miljoonia euroja vuodessa.

Lapin hyvinvointialue, kaupungit, kunnat  ja seurakunnat lisäisivät ihmisten luottamusta päätöksentekoon ja toimintaan avaamalla ostolaskudatat.

Kaiken lisäksi ostolaskudatan julkaisemisella on saatavissa huomattavat säästöt ilman kipeitä leikkauksia.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.