Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Juko: Kun­ta-alan työ­eh­to­so­pi­muk­ses­ta on saa­vu­tet­tu neu­vot­te­lu­tu­los – si­säl­töä ei vielä kerrota

Helsinki
Kunta-alalle on saatu neuvottelutulos, kertoo Juko. Toukokuun alussa kunta-alan lakko näkyi muun muassa koulujen sulkemisena.
Kunta-alalle on saatu neuvottelutulos, kertoo Juko. Toukokuun alussa kunta-alan lakko näkyi muun muassa koulujen sulkemisena.
Kuva: Sami Aspelund

Kunta-alan työehtosopimuksesta on saavutettu neuvottelutulos, kertovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja työnantajapuolta edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Sopimuksen sisällöstä ei vielä kerrota, sillä kaikkien osapuolten hallintojen on käsiteltävä neuvottelutulos ensin. Jukon neuvottelukunnat ja hallitus kokoontuvat huomenna käsittelemään sopimusta.

Osapuolena neuvotteluissa on ollut myös Julkisen alan unioni JAU. Viikkoja jatkuneissa neuvotteluissa on käsitelty muun muassa yli 420 000 kunta-alan työntekijän kuten opettajien ja linja-autokuljettajien palkkoja.

KT:n mukaan neuvottelutulos perustuu sovittelulautakunnan tekemään sovintoehdotukseen.

Hoitajajärjestöt eivät osallistu neuvotteluihin, ja ne ovat ilmoittaneet jatkavansa työtaistelutoimia kesälomien jälkeen. Silti kunta-alan neuvottelujen tulos voi vaikuttaa myös hoitajien palkkoihin.

Neuvottelutilannetta monimutkaistaa entisestään samanaikaisesti iskenyt inflaatioshokki ja monien toimialojen työvoimapula.

Huolta kansantalouden palkanmaksukyvystä

Edellä mainitut syyt rajoittavat Laboren (aiemmin Palkansaajien tutkimuslaitos) johtaja Mika Malirannan mukaan kansantalouden palkanmaksukykyä lähitulevaisuudessa merkittävästi. Hän toivoo neuvotteluosapuolilta joustoa, jotta tilanteesta päästään eteenpäin.

– Tietysti voisi toivoa, että joku tai jotkut liitot katsoisivat isompaa kuvaa silläkin uhalla, että siitä saattaa tulla lyhyellä neuvottelukierroksella vähän takkiin suhteessa muihin. On huolestuttavaa, jos liikkeelle lähtee palkkaspiraali, kun toimialat kilpailevat toisten kanssa palkkaratkaisuilla, Maliranta kommentoi aiemmin STT:lle.