Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ju­han­nuk­sen helle voi olla vaa­rak­si – katso tästä sää­en­nus­te ja vinkit hel­tees­tä sel­viä­mi­seen

Helteen hellittämiseksi hyvä keino on esimerkiksi pulahtaa veteen.
Helteen hellittämiseksi hyvä keino on esimerkiksi pulahtaa veteen.
Kuva: Leinonen Jukka

Lähipäiville ennustettu voimakas helle voi olla vaarallista etenkin ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville, THL huomauttaa tiedotteessaan.

Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat ja kuumissa oloissa työskentelevät ja urheilevat ovat alttiita kuumuuden haitoille.

Lue myös: Unohda pipo ja pitkä kalsarit juhannuksena – helle vyöryy Pohjois-Pohjanmaalle perjantaina

Helteellä kannattaa välttää auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen vuoksi täytyy muistaa nauttia tarpeeksi vettä ja myös syödä. Auringonpaahteelta kannattaa suojautua myös aurinkorasvalla.

Tältä näyttää juhannusviikonlopun sää: "Järvet lämpenevät kaksi astetta päivässä"
Video: MTV

Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtaminen ja viileät suihkut sekä kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti.  Alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä.

Sisätilat kannattaa pyrkiä pitämään viileinä. Kotien lisäksi sisätilojen viileyteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä lasten päivähoitopaikoissa.

Jos sisätilat kuumenevat herkästi, kannattaa erityisesti riskiryhmään kuuluvien harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista. Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta.

Jos sisällä lämpötila nousee tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa.

Läheisistä tulee pitää huoli

Helteellä jokaisen kannattaa huolehtia läheistensä hyvinvoinnista. Erityisesti tulee pitää huolta ikääntyneistä sekä perussairauksista tai heikentyneestä toimintakyvystä kärsivistä.

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen.

Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Kuumarasitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

Jos ilmenee voimakkaita oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella.

Juttua muokattu kello 9.41: lisätty MTV:n video.