Teollisuus: Con­lo­gil­le jät­ti­kaup­pa Puo­lus­tus­voi­mil­ta

Käräjätuomio: Pa­pe­ri­rul­lia kul­jet­ta­nut rek­ka­kus­ki kärähti huu­meis­ta Iissä

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Joycen Ulys­ses-luen­taan Oulussa ehtii vielä – kes­ki­vii­kos­ta tors­tai­hin ääneen luet­ta­vaan klas­sik­ko­teok­seen riittää ral­li­eng­lan­ti

Oulu
Paavo J. Heinonen rohkaisee väkeä mukaan lukemaan teosta ääneen ns. Bloomsday-tapahtumana eli 15.–16.6. Kuunnella luentaa voi paikan päällä Pikisaarentie 15 tai striimin välityksellä.
Paavo J. Heinonen rohkaisee väkeä mukaan lukemaan teosta ääneen ns. Bloomsday-tapahtumana eli 15.–16.6. Kuunnella luentaa voi paikan päällä Pikisaarentie 15 tai striimin välityksellä.
Kuva: Teija Soini

James Joycen Ulysses-teoksen ystäville kautta maailman torstaina 16. kesäkuuta ei ole mikään tavallinen kesätorstai vaan merkkipäivä, Bloomsday.

Joycen kirjan päähenkilö Leopold Bloom harhailee pitkin Dublinia kuin Odysseus nimenomaan kesäkuun 16. päivänä. Niinpä päivä onkin Bloomsday ja teos tuolloin etenkin dublinilaisille juhlinnan kohde.

Tämä vuosi on erityinen: helmikuun 2. päivänä tuli kuluneeksi 100 vuotta kirjan ilmestymisestä ja niinpä vireille laitettiin kirjallisessa maailmassa parikin erityistä hanketta, jossa teos luettiin ääneen.

Oulussa järkäleeseen tartutaan myös, kiitos Oulun kaupungin kulttuuriavustuksen.

Valmistelut keskiviikkoaamuna kello 9 alkavalle ääneen luennalle ovat viilauksia vaille valmiit, hankkeen primus motor Paavo J. Heinonen kertoo.

– Lukijoita on noin 30, Heinonen toteaa.

– Vielä ehtii ilmoittautua mukaan ja tulla maanantaina 13. kesäkuuta kello 18 Valveen kahvilaan palaveriin.

Luennan ideana on, että paikalla olisi aina yhtä aikaa pari kolme lukijaa, jotta lukeminen ei keskeydy. Halutessaan voi lukea pitkään, mutta lyhyemmätkin pätkät ovat mahdollisia.

Alkukielellä luettava 644-sivuinen klassikko on lupa kohdata mahdollisimman arkisesti: Heinonen vakuuttaa, että kaikki tavat ääntää englantia ovat sallittuja. Pelko pois!

Pikisaaressa, Oulu Urban Culturen Kulttuurilaboratoriossa toteutettavaa luentaa voi seurata paikan päällä, mutta se myös striimataan.

– Etenkin torstaina (00–17) vielä on aukkoja, Heinonen vihjaa.

Lue lisää: Rallienglanti riittää – Tänään 100 vuotta täyttävä James Joycen romaani Ulysses luetaan Oulussa yhdessä ääneen kesäkuussa

Fakta

Bloomsday Oulussa

Ulysses luetaan ääneen Pikisaaren Kulttuurilaboratoriossa (Pikisaarentie 15). Pohjoinen kulttuurivirta striimaa tapahtuman verkkoon.

Luenta aloitetaan keskiviikkoaamuna 15. kesäkuuta kello 9 ja se päättyy kesäkuun 16. päivän iltana.

Teos luetaan alkukielellä ja mukaan pääsee ilmoittautumisen perusteella laittamalla viestiä Paavo J. Heinoselle paavojii@gmail.com ja menemällä Valveen kahvilaan suunnittelupalaveriin maanantaina 13.6. kello 18.